Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Van de uil gevallen?

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 13 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 122x

Misschien was het verrassend mijn naam hier bij de oehoe als blogger te zien opduiken. Hij was toch van de steenuilen? Is-tie van zijn uil gevallen? Ik snap de reactie, maar nee, ik ben nog steeds van de steenuilen. Maar oehoes zijn ook prachtige dieren. Sterker nog: alle uilen zijn geweldig.

Toen dan ook de vraag kwam of een van de bloggers nog tijd en zin had het blogteam bij de oehoe te komen versterken, had ik maar weinig bedenktijd nodig. Oehoes ken ik vanuit mijn woonplaats Winterswijk waar ze sinds 2002 broeden. Imponerende beesten. En wat een verschil met steenuilen!

Eerste kennismaking

Mijn allereerste kennismaking met een oehoe - of beter gezegd met sporen daarvan - was toen ik met Gejo op zoek was naar prooiresten. Tussen uitgelepelde egelhuidjes en onderstellen van postduiven (met de ring er nog om) vonden we ook veren die van een steenuil afkomstig bleken te zijn. Overduidelijk in een onbewaakt moment te grazen genomen door een oehoe. Even vervloekte ik die nieuwkomer. Maar ja, predatie hoort er er nu een keer bij en zolang hij het niet te bont maakt, vergeef ik het hem.

Reddend zwemmen

Mijn liefde voor de oehoe ontstond een jaar later op het moment dat ik een te water geraakte uitgevlogen jonge oehoe naar de kant wist te drijven. Half lopend, half zwemmend probeerde ik achter hem te komen en hem te bewegen naar de rand te fladderen waar Gejo en Pascal klaar stonden om hem op te vangen en in veiligheid te brengen. Een avontuurtje dat ik nooit ben vergeten.

Vier uilen

We mogen ons dan ook zeker gelukkig prijzen dat de oehoe weer van de partij is. Met vier Beleef de Lente uilen worden uilenliefhebbers sowieso flink in de watten gelegd dit jaar. Dat maakt het mogelijk gedrag, biologie en ecologie met elkaar te vergelijken en in te zoomen op verschillen en overeenkomsten. Waarom legt een oehoe doorgaans 2 of 3 eieren, een steenuil 3, 4 of 5 en een kerkuil met gemak 6 of 7? En waarom begint een steenuil pas bij het laatste ei echt met broeden en kerkuil en oehoe direct bij het eerste? En waarom zit de bosuil daar een beetje tussenin? Boeiende vragen!

Boek

In de blogs is maar beperkt ruimte om daar wat uitgebreider bij stil te staan. Dat is waarom ik een tijd geleden het plan heb opgevat er een boek over te schrijven. Inmiddels ben ik een flink eind op weg en het is de bedoeling dat het dit najaar verschijnt bij Uitgeverij KNNV. Zo'n Beleef de Lente jaar met vier broedende uilen is dan ook een buitenkansje nieuwe kennis en inzichten op te doen.

Het is hoe dan ook een voorrecht om met enige regelmaat een blog te mogen schriijven over 's werelds grootste uil. Want dat is-ie, onze oehoe.

Voorspelling

En ... mijn voorspelling van het vierde ei is zomaar uitgekomen! Ik citeer uit mijn blog van afgelopen vrijdag: "Tellen we met dit interval verder dan komen we uit op 11 maart, een uur of zes in de ochtend. Maandagochtend dus." En wat gebeurde er maandag rond een uur of zes in de ochtend? Een vierde ei! Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Bij de steenuilen zit ik er altijd naast! Misschien heb ik toch (onbewust) meer verstand van oehoes dan van steenuilen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs