Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Uitsnede Gennep en Niersdal

Door Leo Daanen
Stork

Van de andere kant !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 9 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1052x

Veel kijkers vragen zich af, hoe het er precies uitziet daar in Gennep, nou ik laat jullie Gennep even van de andere kant zien.
Foto Leo: Overzicht foto Gennep en Niersdal

Ooievaars nest

Zoals op de header foto (foto boven) te zien is ligt Gennep aan de rand van de Niers en het Niersdal. De Niers mondt een stukje verderop in Milsbeek uit in de Maas. Als het water in de Maas stijgt, stijgt dus ook het water peil in de Niers. Dit hebben jullie eerder al kunnen zien, de weilanden stonden toen helemaal blank, tot aan het zandpad (Henakker geheten). Kroeskarper schrijft Henacker, op de kaart schrijft men Henakker, welke de juiste is ??

Webcam

Op de inzet in grote foto, zie je dat de webcam op het torentje geplaatst is, waar ook het carillon in geplaatst is. Vandaar de trillingen in beeld als het carillon speelt. Er is dus geen sprake van een aardbeving als alles heen en weer gaat ;-) Het nest is zoals je ziet op de schoorsteen van het 400 jaar oude Stadhuis geplaatst.

Niersdal

Op de grote foto heb ik met rode lijnen het gezichtsveld van de webcam uitgezet, dit zie je vanuit de webcam dus. De poel en het verdere Niersdal is dus helaas niet in beeld. De poel is waar de ooievaars het vaakst te vinden zijn, maar ook veel andere vogel soorten zoals: lepelaars, kievit, wulp, oeverloper, eenden, ganzen, meeuwen, kwikstaart, spreeuw enz. Oh ja de Dikbillen (dikke konten koe) niet vergeten, die zijn als het warm is ook dol op de poel haha.

Hoogwater

Je ziet nu ook duidelijk de Kademuur en het fietspad dat wel een paar meter hoger ligt dan de Niers zelf. Vandaar (vanwege de hoogte dus) je de Niers vanuit de webcam niet kan zien. Deze hoogte is speciaal aangelegd voor hoogwater, zodat de Gennepenaren geen natte voeten krijgen. Hopelijk is zo het een en ander duidelijk bij alle kijkers van BdL.

Groetjes, Leo

Houdoe. 

 

Foto Mihari: Op voorgrond de Niers, daarachter Poel Niersdal in gebruik door allerlei soorten in 2016

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs