Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

VALT ER NOG WAT TE GENIETEN?

Christ Grootzwagers | woensdag 11 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 898x

De natuur begint langzaam met allerlei aanpassingen, de eerste bladeren verkleuren al, toch is er nog meer dan genoeg te genieten. Diverse vogels zie je bezig met het bijeen scharrelen van allerlei vruchten, eikels en hazelnoten bijvoorbeeld. Ze hebben hun eigen magazijntje.

wintervoorraad

Waar is dat magazijntje, dikwijls in een holte van een boom, of zomaar achter de schors, daar is meer ruimte als menigeen denkt, of zomaar weggedrukt in de grond. Buiten de vogels zijn ook eekhoorns, muizen en andere knaagdieren actief met het inzamelen, zij leggen hun wintervoorraad aan in hun holen, of onder takkenhopen. Soms kom je dergelijke verstopplekken tegen in het voorjaar, als je bezig bent in de tuin. Vergeten vruchten nemen hun kans, en gaan groeien en zo zorgen al die voorraadkamertjes voor uitbreiding van de natuur, tenminste als wij dat toestaan. Ik heb het al vaker gezegd, een rommelige tuin draagt bij aan een natuurlijke omgeving, voor insecten, vogels en dieren. Het is echt niet alleen het buitengebied waar het bij natuur om draait, ook uw leefomgeving speelt een voorname rol.

Woonruimte

Waar wonen wij, veel mensen hebben een woning in een nieuwbouwwijk, waar voorheen landbouwgrond was, of mogelijk een houtwal, bosje of weide. Gelukkig komt er meer en meer het besef, dat juist op deze plekken er mogelijkheden zijn de natuur een helpende hand toe te steken. Veel gemeenten werken steeds meer met inheems plantmateriaal, struiken, bomen, maar ook ingezaaide bloemperken. Echter niet iedereen heeft dit in de gaten, soms zie je mensen driftig in de weer, om juist die kleine natuurplekken om zeep te helpen. Soms gewoon uit onwetendheid, maar ook moedwillig, zo van, dat onkruid moet ik niet voor mijn deur. Dikwijls zijn het veldjes, die nog tot ontwikkeling moeten komen, met tweejarige planten bijvoorbeeld, die het eerste jaar alleen een rozet vormen, om het jaar daarop prachtig te bloeien. Jammer dat men niet het geduld heeft, om een jaartje te wachten op de kleurenpracht.

Raar maar waar

Raar eigenlijk, als men door de natuur wandelt, vindt men dezelfde planten prachtig, maar men verwacht dit niet in de eigen woonwijk. Men wandelt wel graag door een groene rand, met allerlei bloemen, kaasjeskruid, wilde peen, teunisbloem, kamille, klaprozen enz. men geniet ervan.

Waarom zouden we dergelijke velden niet binnen de bebouwde kom halen, zodat we gewoon in ons eigen straatje de natuur kunnen beleven. Vroeger, maar daar mag je eigenlijk niet over praten, lagen er overal binnen dorpen en steden braak liggende veldjes, daar groeide allerlei planten, met hun bezoekers, insecten, zoals vele soorten vlinders. Mensen maakten zich niet druk om wat brandnetels, koekoeksbloemen, wilde peen en dergelijke, het hoorde er gewoon bij.

Ook nu moet het kunnen

Later moest ineens alles er opgeruimd uitzien, haast steriel, braak liggende veldjes werden ingezaaid met gras, liefst nog met een bordje erbij, verboden zich op het gras te begeven. Zo kwamen we steeds verder van de natuur te staan, gelukkig wijzigt langzaam dit tijdsbeeld en zien we in het gemeentelijk groen meer plaats voor wilde planten en waarom ook niet. Zeg nou zelf wat ziet u liever, een kaal geschoren groene vlakte, of een bloemenrijk veld, met daarboven dartelende vlinders, bijen en vogels. Een mens moet meer tijd nemen om te genieten, dat maakt, dat men minder stress ervaart, goed voor mens, dier, insect en vogels. Dit alles geldt overigens ook voor uw eigen tuin, steeds vaker zie je voor- en achtertuinen veranderen in een betonvlakte, waar géén vogel wil zitten, waar niets is te halen voor een vlinder of bij, dus hebt u tuinplannen, sta daar ook eens bij stil, bedankt namens de vogels.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs