Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Upupa epops

Roos Tol | woensdag 28 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 742x

Zelfs zonder kuif zou het nog een opvallende verschijning zijn, met zijn bontgeblokte zwart-witte vleugels, lange nek, zwarte, omlaag gebogen snavel en slanke roze-bruine lichaam. Maar die kuif – die lange roze kuif met op iedere veer een zwarte punt – maakt hem on-mis-ken-baar.

Upupa epops is zijn wetenschappelijke naam. De hop. Ook wel drekhaan of stronthaan genoemd.
Over de naamgeving kunnen we kort zijn; het is een klanknabootsing (onomatopee) van het geluid wat de man maakt tijdens de balts. “Hoep hoep hoep”, luister maar.

Drekhaan

Wat betreft de bijnaam drekhaan of stronthaan: hoppen hebben een tamelijk unieke manier van hun nest beschermen, en dat is met stank.
Mevrouw hop heeft een speciale geurklier bij haar staart waarmee ze zichzelf tijdens de broedperiode lekker onwelriekend kan parfumeren; daarnaast schieten moeder en jongen op indringers een stinkende vloeistof af, waar alle rovers subiet van op de vlucht slaan.

Ook het nest (de hop is een holtebroeder en broedt in boomholtes, gebouwen, steenhopen…) wordt bepaald niet fris en geurig gehouden, integendeel, het ligt er vol uitwerpselen en prooiresten (grote insecten en hun larven vooral, die fouragerend op en in de grond worden gevangen).
Niks uitwerpseltjes in handige meeneemzakjes voor de huiskuisende ouders…

Verdwenen

De hop staat op de Rode lijst te boek als “Verdwenen in Nederland”. Decennialang was de hop een uiterst zeldzame dwaalgast. Toen in 2018 in Kinderdijk-Alblasserdam, Zuid-Holland, een hop neerstreek, doken er tientallen vogelaars met hun beste apparatuur bovenop. Zeldzame kans!
Of de hop hier nu zo blij mee was…

Het laatste, spectaculaire nieuws over de hop in Nederland, uit 2020, werd dan ook zorgvuldig geheimgehouden tot ná het seizoen. In het voorjaar van 2020 werden in een oude holle boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vijf jonge drekhaantjes succesvol uitgebroed!

Geheim

Het advies bij het ontdekken van een broedgeval is: houd het stil, tip de grondeigenaar.

Moge de hop een zeldzaamheid zijn in Nederland, bij Beleef de Lente is hij overal wel eens of meer gesignaleerd – zelfs bij de vijver, terwijl de hop niet tot nauwelijks hoeft te drinken omdat hij zijn vocht vooral uit zijn prooien haalt.

Maar bijvoorbeeld op 6 juli was het ook hier raak. Vogelvolger spotte een hop, Craban spotte een hop, en Angela waarschuwde: “niet vermelden, anders komt die op de lijst!”

Bij deze dus...haha!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs