Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Unieke ansichtkaart steenuilen Beleef de Lente

Ronald van Harxen, STONE | zondag 16 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 552x

Speciaal voor u als kijkers heeft Joris de Raedt een fraaie tekening gemaakt van 'onze' steenuilen. Met de aanschaf steunt u STONE. Verder in dit blog: Achter de muizen aan met Merlijn Schneiders van Vroege Vogels "Is dat een piemel?" en Vrouw en man tonen nog geen enkel teken van verslapping.

Sponsoractie The Little Owl

Eerder schreef ik dat er gewerkt wordt aan een nieuw boek over steenuilen: een herziene versie van de Engelstalige monografie die in  2007 verscheen. Inmiddels is er - mede dankzij Beleef de Lente - erg veel nieuwe informatie  verzameld, een update is dan ook zeer wenselijk. Om dat boek van fraaie illustraties te kunnen voorzien, hebben we - helaas -  geld nodig. Gelukkig is een groot deel al binnen door de giften van enkele fondsen en particulieren.

Om ook u als 'kleine belegger' in de gelegenheid te stellen een bijdrage te leveren is het mogelijk ons voor een bedrag van € 25,00 te sponsoren. In ruil daarvoor ontvangt u 5 exemplaren van de kaart hierboven speciaal voor dit doel getekend door Joris de Raedt, de tekenaar die ook het boek zal illustreren. Dubbelgevouwen, zodat u op de binnenkant uw eigen tekst kunt schrijven mocht u de kaart naar familie of vrienden willen sturen. Een unieke ansicht dus, nergens anders verkrijgbaar.

Interesse? stuur dan een mailtje naar stone@steenuil.nl met uw adresgegevens. U ontvangt dan de betalingsinstructies en nadat wij uw betaling hebben ontvangen de kaarten. Uiteraard kunt u ook een veelvoud van het bedrag sponsoren. Voor elke € 25,00 ontvangt u dan 5 kaarten.

Let wel: de kaarten zijn niet los verkrijgbaar. Met het bedrag van € 25,00 steunt u STONE en maakt u de illustratie van het boek mogelijk.

Achter de muizen aan met Merlijn

Velen van u hebben zojuist geluisterd naar Vroege Vogels waarin Merlijn Scheiders met Pascal en mij op stap was achter de muizen aan. Het was een bijzondere ochtend waarbij Merlijn van de ene verbazing in de andere viel. Niet zo vreemd ook als je in Amsterdam woont en dan in het fraaie Winterswijk rondgereden wordt door twee ongeschoren knapen en muizen met én zonder kop voorgegeschoteld krijgt. Gemist? Terugluisteren kunt u hier. (start fragement 08:08:45)

Waar het vorige week al een beetje naar uitzag, werd nu bevestigd: steenuilen vangen flink meer mannelijke muizen dan vrouwelijke. Op een totaal van 98 bosmuizen telden we 67 mannen en 31 vrouwen: twee mannen op één vrouw. Bij de veldmuizen was het verschil nog groter: 46 mannen tegenover 16 vrouwen: drie mannen op één vrouw. Over het totaal van alle muizen gerekend (dus inclusief o.a. rosse woelen en spitsen) hetzelfde beeld: 69% man en 31% vrouw. We zullen zien of de verschillen ook volgende week overeind blijven, maar Pascal en ik zijn er inmiddels wel van overtuigd: steenuilen houden meer van mannen dan vrouwen.

Meer dan 50 dagen onderweg

Ook meer dan 50 dagen na de leg van het eerste ei broedt vrouw steenuil nog of ze er vast in gelooft. Het mannetje doet nog steeds wat hij vanaf dag een al doet: prooien aanbregen. Leek het er in het begin van de week nog een beetje op dat de tijd die ze buiten de kast doorbracht langzaam toennam - met 1 uur en 48 minuten afgelopen maandag als langste tijd - inmiddels zijn we weer terug bij tijden onder het uur.

Met gemiddeld 15 prooien per dag (uitschieter donderdag met 22) is de aanvoer qua aantal vergelijkbaar met de weken ervoor. De biomassa (gewicht) is wel teruggelopen. Voornamelijk als gevolg van de omschakeling van regenwormen naar meikevers: qua aantal vergelijkbaar maar qua gewicht een flink verschil. Met toch wat regen in het vooruitzicht zou dat komende week zo maar weer eens andersom kunnen zijn. Ik waag me niet aan een voorspelling hoe lang dit zo nog doorgaat, maar het eind lijkt me nog niet in zicht.

Tekening in de header: Joris de Raedt (www.jorisderaedt.com)

Op voorraad: 10 veldmuizen, allemaal mannen!

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs