Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uitvliegwedstrijd

Annelies Marijnis | donderdag 4 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 899x

In de chat wordt druk gespeculeerd wanneer Kuuk zal uitvliegen. Er zijn helaas geen prijzen aan verbonden, de winnaar wacht eeuwige roem als de juiste voorspeller van de uitvliegwedstrijd Huiszwaluw 2019. Zo te zien heeft Kuuk er nog weinig zin in om de omgeving te verkennen.

Als ik een gokje mag wagen, dan wordt het a.s maandag om 10:00 uur.

Geweldig succes

Ik heb deze week een bezoek gebracht aan Adrie, de gastvrouw van deze Huiszwaluwkolonie. Zij heeft al jaren geleden kunstnesten geplaatst omdat er zo veel zwaluwen nestgelegenheid zochten. In 2018 is met financiele steun van Vogelbescherming, de Vereniging voor Natuur-en Vogelbescherming Noordwijk en de Postcodeloterij deze zwaluwtil geplaatst omdat er woningnood was onder de zwaluwen. In de zwaluwtil werden vorig jaar al bezette nesten gezien en dit jaar zijn alle nesten bezet, het is een geweldig succes. In de directe omgeving van deze kolonie zijn een stuk of 80 nesten bewoond, er zijn er nog 4 vrij. Ook buren van Adrie hebben kunstnesten aangeschaft die bewoond zijn. Ik heb een paar foto's gemaakt van uit het nest hangende jonkies.

Elf zwaluwen in één nest

Er is veel variatie in de leeftijd van de jongen. Sommigen zijn al uitgevlogen omdat de ouders eerder zijn begonnen met broeden en er zijn ook late nesten bij. Bij de meeste nesten is er ruimte voor twee koppies die nieuwgierig naar buiten kijken. En dan te bedenken - zo las ik in het boek de Zwaluwen van Gaast - dat er een keer in Finland elf slapende zwaluwen in één nest zijn geteld. En dat waren negen jongen en twee ouders. Dat moeten jongen zijn geweest van twee nesten want ze leggen maximaal vijf eieren. Waren het broertjes en zusjes of neven en nichten of buurzwaluwen? We zullen het nooit weten. Maar alleen al door dit nest te observeren, leren een hoop mensen er weer heel wat bij.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs