Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uitvliegen maar …

Wim van Nee, STORK | zaterdag 8 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 157x

Wat was het weer warm vandaag. Vanmorgen ging het nog wel, toen we zes jonge ooievaars hebben geringd.

Het waren alle zes vogels die om wat voor reden dan ook, in de afgelopen twee weken, het nest hebben verlaten, terwijl ze nog niet vliegvlug waren. De één door wat schermutselingen op het nest, een ander door een omgevallen nest en afgelopen week nog één door de storm.

Asiel

Ze zijn opgevangen in het asiel van De Lokkerij om veilig, in gezelschap van soortgenoten, alsnog goed uit te vliegen. En daar zijn ze nu bijna aan toe. We hebben heel mooi kunnen zien, dat ze wat lichter zijn geworden, ze wogen tussen de 2600 en 3200 gram.  Op de leeftijd dat ze geringd worden, als ze een week of vijf, zes oud zijn, zijn ze vaak wat zwaarder, zo tussen de 3000 en 3500 gram.

Vliegvlug

Overal om ons heen zijn nu vliegvlugge jonge ooievaars te zien. Ze zijn de wereld aan het verkennen, leren hoe en waar ze voedsel kunnen vinden en maken de nodige vlieguren. En alles wat ze nu doen, staat in het teken van het grote vertrek. En ze kunnen in bad, eindelijk… Niet meer de suffe beperkte douchebeurt van pa of ma, maar gewoon tot de buik het water in en spetteren maar!

Nijetrijne

In Nijetrijne zien we helaas nu minder. We weten allemaal dat de jongen met een schrikreactie zijn vertrokken en daarna niet meer op het nest zijn teruggekeerd. We hadden graag nog wat langer willen genieten van het geweldige gedrag op het nest, het uitvliegen en weer terugkomen en het steeds zelfstandiger worden. We hebben er alle vertrouwen in, dat ze nu ook de nodige levenslessen opdoen, alleen we zien het niet.

In de komende weken gaan de jongen groeperen. We blijven naar ze uitkijken en we wensen ze in ieder geval nu alvast een behouden reis toe, wanneer ze met leeftijdsgenoten de grote sprong in zuidelijke richting gaan maken.

Zet ‘m op!

Wim van Nee
Stork

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs