Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Uitvliegen

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 16 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 313x

Met half juni op de kalender is in steenuilenland een belangrijke nieuwe fase aangebroken. In veel nesten zijn de jongen inmiddels uitgevlogen of staan op het punt het nest te verlaten. Een (in)spannende periode voor de jongen en hun ouders. En dat levert mooie plaatjes op.
Het voeren van de jongen vereist soms wat kunst en vliegwerk (foto: Pauline van Marle)

Jongen naar het voortgezet onderwijs

Spannend voor de jongen, want met hun eerste schreden buiten de veilige nestkast of -holte breekt er een periode aan waarin ze stap voor stap moeten leren zelfstandig te worden. Van de eerste vliegoefeningen op de tak voor de nestkast tot zelf leren jagen. Dat gaat niet van de één op de andere dag, dus gelukkig worden ze de komende weken bij dit thuisonderwijs nog intensief begeleid door hun ouders.

Topdrukte voor hun ouders

Voor hun ouders is deze fase dan ook niet minder spannend en inspannend. Want waar voorheen de jongen veilig en overzichtelijk in het nest zaten, moeten pa en ma nu hun kroost goed in de gaten houden. Alarmeren als er gevaar dreigt, de erfkat met gerichte duikvluchten uit de buurt van de jongen weghouden en ondertussen jagen om de magen van de kids te vullen.  

Genietende erfbewoners

Veel erfbewoners, zoals Fred uit mijn vorige blog, zitten op de eerste rang om met volle teugen te genieten van de belevenissen van ‘hun’ familie steenuil. Menig bewoner positioneert zichzelf tegen de schermer met de verrekijker binnen handbereik voor het keukenraam of in een tuinstoel op een strategische plek op het erf, om maar niets te missen van het schouwspel. Geef ze eens ongelijk!

Toptijd voor de fotograaf

Voor natuurfotografen is nu volop gelegenheid om mooie actiefoto’s te maken en bijzonder gedrag vast te leggen. Voor dit blog maak ik dankbaar gebruik van enkele prachtige foto’s die zijn gemaakt door Pauline van Marle. Pauline kennen we als een scherp waarnemer, een belangrijke eigenschap voor een goede natuurfotograaf. Met kennis van zaken en veel geduld legt Pauline keer op keer fraai steenuilengedrag vast op de gevoelige plaat!

 

Foto header: drie nestgenootjes bekijken vanuit de invliegopening de wereld buiten de nestkast. Foto: Pauline van Marle. 

“Hé pa, ik zit hier! Op het dak!” (foto: Pauline van Marle)

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs