Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Uithuizige jeugd

Anjo Schouten | woensdag 21 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 144x

Het moest er een keer van komen, dat je in de nachturen kijkt, en geen van de vier kleine doerakken in beeld. Je hoort ze vaak nog wel, we zijn dus in de fase 'hoorspelen' beland. Ach, ze hebben er de leeftijd voor. Ook om de hele nacht de hort op te zijn. Het is wel wennen, een lege tak.

Tel hun zegeningen, tel ze één voor één *

Niet iedereen van de kijkers zal het opvallen dat ik de titel van het bekende lied een beetje heb aangepast. Dat komt omdat de vaste telploeg en andere fanatieke tellers wekenlang de zegeningen voor de uiltjes één voor één hebben mee zitten tellen. Voor de prooien was het minder fortuinlijk, dat dan weer wel. Toch ben ik blij dat ze geen bessen eten, want hoe zien we met het ir licht nu of het een blauwe bes of een aalbes is? Het prooitellen is leuk, beetje tijdrovend, maar leuk. Ook al kan je er op het eerste moment soms geen chocola van maken. Heel lang geleden was ik doodsbang dat ik geen meikever zou herkennen. Grappig, dat is de meest herkenbare prooi. Een muis, dat is makkelijk, hoewel? Mijn collega prooitellers hebben vast geregeld zitten roepen; 'Ga eens een stapje opzij, ik moet de staart zien!' En u weet het, steenuilen werken altijd braaf mee.

De ondjes

Ik kan onbedaarlijk lachen als ik in de chat de kreet 'overduidelijk een ondje' tegenkom. Zowel man als vrouw kan met iets aankomen waarvan het onmogelijk is te zien wat het is. Te klein, of ze voeren met de rug naar het beeld toe. Gezien de forse prooien die ze de kast in weten te krijgen begin ik een vermoeden te krijgen. Zouden het deelblokjes spinazie zijn? Een bekende tekenfilmzeeman werd er erg sterk van! Maar serieus, ik vind het knap hoe die toch relatief kleine vogels zulke zware prooien vervoeren. En met wat geluk in één poging de kast inslepen. Wees eerlijk, het is soms ook wel geestig als ze dan met prooi en al even de diepte in verdwijnen.
Sterk kuiken

Verzoeknummers

Een goed uilenseizoen kent tradities, zoals het zien van de kerkuil op de steenuilentak. We hopen vaak ook op een erg aparte prooi en dan is er ook een grote wens van de kijkers, douchende steenuilen. Hoera, een bui gisterenavond en ja hoor, er werd eerst voorzichtig één vleugel uitgestoken, om even later lekker met twee vleugels wijd op de tak te genieten van wellicht de eerste ervaring met hemelwater. Jammer dat de broertjes/zusjes meer de types zijn van 'ja doei, ik kan wel nat worden'.
Zo in zijn sas

*De originele titel van het lied is Tel uw zegeningen, tel ze één voor één. Voor hen zonder kerkelijke opvoeding of de notoire spijbelaars tijdens godsdienstlessen is het ongetwijfeld terug te vinden.

Headerfoto: Geert van Aelst


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs