Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Uitgevlogen

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 12 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 510x

Fantastisch om te zien hoe de jonge kerkuilen zich ontwikkelen, ze worden steeds sterker en K1 en K3 hebben inmiddels de eerste vliegoefeningen buiten de nestkast gemaakt. K3 heeft zelfs al buiten de kast geslapen. Ik verwacht dat K2 en K4 de komende dagen de sprong ook gaan wagen.
K3. Foto Mark Hessels

Uitstapjes maken

Ik verwacht dat K2 en K4 de komende dagen de sprong ook gaan wagen. Dus gewoon blijven kijken naar deze prachtige beelden!

De uitstapjes van de jonge kerkuilen zullen voorlopig nog niet ver zijn verwacht ik. Waarschijnlijk zijn ze voorlopig te vinden in de hooiberg, dus in de buurt van de nestkast. Voor voedsel zijn ze nog compleet afhankelijk van hun ouders en overdag zoeken ze vaak nog de veiligheid van de nestkast op.

Op veel plekken in Nederland gebeurt dit nu en zien we opgroeiende en uitvliegende kerkuilen. Een goede boost voor de kerkuilenstand! Daarom vraag ik nu graag uw aandacht voor het verantwoord omgaan met gif.

Gif

Kerkuilen zijn bijzonder gevoelig voor bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren (ratten, muizen). Heb je uilenkasten hangen, gebruik geen gif!

Helaas zien wij mensen de prooidieren van kerkuilen vaak als plaagdieren en worden deze op vele verschillende manieren bestreden. Met het gebruik van gif is de kans erg groot dat dit ook weer hoger in de voedselketen terecht komt en op die manier dus ook bij uilen en roofvogels. Dit geldt overigens niet alleen voor muizen- en rattengif, maar voor alle soorten gif die tegen ongewenste planten en dieren worden gebruikt. Gif doodt niet alleen de plaag, maar hoopt zich uiteindelijk verder op in de voedselketen. Hierdoor zullen vele dieren onbedoeld het gif binnenkrijgen met alle gevolgen van dien. Gebruik daarom liever de ouderwetse muizenklem, wanneer u last heeft van een plaag. Of nog beter, laat de roofvogels en uilen het werk doen.  

Kerkuil paradijs 

Wat u zelf kunt doen om de kerkuil te beschermen? Wie buitenaf in een (half)open landschap woont, kan overwegen om een nestgelegenheid te plaatsen. Daarnaast is voedselaanbod erg belangrijk. Jaarlijks eten volwassen kerkuilen zo'n 1500 knaagdieren, waarvan het overgrote deel muizen is. Muizen zijn vooral gebaat bij een wat rommelige omgeving. Dus laat vooral wat bladeren en takken liggen in de tuin voor de prooidieren zoals muizen. Zolang er een nestgelegenheid en voldoende voedselaanbod aanwezig is, zal de kerkuil zich snel thuis voelen. Wilt u advies of uw erf geschikt is voor een kerkuilenkast, zoek dan contact met een regiocoördinator.

 

SKWN

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs