Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Uitgekukeld

Linda Persoon | vrijdag 18 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 455x

Oeps, dat leek niet helemaal de bedoeling. Terwijl we met spanning wachten op het uitvliegmoment is vanochtend een van de jonge torenvalken de kast uitgekukeld.

Per ongeluk

Al een paar dagen lopen de jongen op het ‘balkon’, het kozijn van de opening waarin de nestkast hangt. Eerst waren de valkjes nog wat voorzichtig en onwennig maar al snel werd er vol zelfvertrouwen heen en weer gerend. Vanochtend maakte een van de torenvalkjes echter een inschattingsfoutje en gleed van het kozijn af. Een stukje lager kon hij zich nog even vastgrijpen maar uiteindelijk viel hij toch verder naar beneden.
Maar geen zorgen hoor, dat ‘vallen’ valt reuze mee. De vleugels van de jongen zijn nu klaar om te vliegen. Het jong zal in een reflex met zijn vleugels hebben gefladderd en zijn val hebben gebroken waardoor hij een zachte landig heeft gemaakt. Of misschien is het al gelijk een keurige eerste vlucht geworden, wie zal het zeggen.
Vanaf zijn nieuwe plek zal hij zijn ouders roepen en zal hij door hen gevoerd worden.

Zien we hem nog terug?

Vaak komen jonge torenvalken de eerste dagen nog terug naar hun nestkast om de nacht door te brengen op een veilig plekje. Overdag oefenen ze dan buiten de kast met vliegen en krijgen eten van de ouders. Na 2 à 3 weken zullen de jongen goed kunnen vliegen en jagen en zullen ze voor zichzelf kunnen zorgen.
Ook vorig jaar kwam de valkjes nog een tijd terug in de nestkast. De kans dat we uitkukel-kuiken dus nog terug zien is best groot.

Wie is de volgende?

De andere twee valkjes leken even beduusd van de exit van hun brusje maar zijn inmiddels van de schrik bekomen. Er wordt weer druk geoefend op de vleugelslag, gevaarlijk gebalanseerd op het randje van de kast en over het balkon gerend.
Wie gaat er als volgende vertrekken en belangrijker nog; op welke wijze?

 

Clip door onze clipmaker Lisa


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs