Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Uitgebouwd?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 5 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 759x

Er is de afgelopen week flink gebouwd in Huize Kauw. Het lijkt erop dat ze definitief voor de rechter woonkamer hebben gekozen. Het is nog verrassend snel gegaan. Jammer alleen dat ze er een beetje een zootje van gemaakt hebben, maar dat zijn we ook wel gewend van ze. Nu op naar het eerste ei!

Onderhuurders?

Met een paar warme dagen voor de boeg zou het me niet verbazen als we in de loop van de week dat eerste ei gaan zien. Gepaard is er al, dus ze zijn in de mood. Ook het nest lijkt redelijk klaar, op wat interieuraankleding na. Of de vrije kamer nog verhuurd gaat worden, valt te bezien. De bos takken voor de deur nodigt niet echt uit. Vanochtend kwam er spreeuw even buurten. Hij zou er gemakkelijk bij kunnen. Maar of ze dat durven, en de kauwen dat gedogen?

Fascinerend

Ik heb het bouwen een aantal keren gadegeslagen. Het blijft een fascinerend gezicht hoe ze keer op keer proberen veel te lange takken naar binnen te wurmen. Steevast blijft de tak voor de opening steken en duurt het een hele tijd voor het eindelijk lukt. Soms lukt het ook niet en wordt het bouwmateriaal op de tak gelegd om daar vervolgens vergeten te worden. Soms echter wordt zo'n takje later alsnog opgepakt voor een nieuwe poging. Wat je dan helaas niet weet is of het dezelfde kauw is. Regelmatig wordt een tak ook weer mee naar buiten genomen. Te lang, te kort, te dun, te dik, wie zal het zeggen?

Leren ze beter bouwen?

Ik heb proberen te ontdekken of er een soort van leereffect te ontdekken viel. Of ze gaandeweg in de smiezen kregen dat het veel handiger is om zo'n takje meer bij een van de uiteinden vast te pakken en er dan mee naar binnen te gaan. Af en toe zag ik wel dat een van de twee het wat slimmer aanpakte. Maar of het steeds dezelfde was? En of er een opbouw in zat? Mooi afstudeerproject voor een student biologie: leren kauwen geleidelijk aan beter te bouwen of het blijven ze hun hele leven klungelaars?

Bouwplan?

Wat je je ook afvraagt is of er een soort van plan achter zit. Helemaal trial and error kan het toch niet zijn lijkt me. Ergens in hun achterhoofd moeten ze toch een soort van bouwtekening hebben. Al waren het maar wat pennekrabbels op de achterkant van een bierviltje. Ach, konden we maar eens 'lezen' wat er in zwarte koppies omgaat, kijken wat er achter die quasi intelligente, blauwe kraaloogjes schuilgaat.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs