Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Uiterst beweeglijke kop

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 15 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 391x

Kerkuilen kunnen net als andere uilen hun kop heel ver draaien. Het is soms goed op de beelden van de Beleef de Lente-webcams te zien.
Tekst Johan de Jong

PROBEER HET NIET THUIS

Wie de webcambeelden van Beleef de Lente volgt, ziet het gebeuren, de kerkuil geeft prachtige demonstraties van de beweeglijkheid van zijn kop.  

 Omdat de kerkuil-ogen onbeweeglijk in de oogkas zitten, moet hij zijn hele kop draaien om in een andere richting te willen kijken. Als compensatie voor het betrekkelijk kleine gezichtsveld (110 graden) hebben uilen het vermogen om ongelooflijk snel en soepel te draaien. Ze presteren het zelfs om hun kop 270 graden (driekwart!), zowel naar links als naar rechts en van boven naar beneden te draaien, terwijl het lichaam roerloos op zijn plaats blijft.

 Voor de mens is deze beweging gevaarlijk en onmogelijk: de nekwervels zullen beschadigen en de halsslagader zal scheuren, omdat het bloedvat tekort is. Dus, probeer dit niet thuis te imiteren.

 HOE ZIT DAT DAN BIJ UILEN?

In Amerika spoot medisch illustrator Fabian de Kok-Mercado een kleurstof in de aderen van een aantal dode uilen. Vervolgens legde hij de dieren in verschillende houdingen van de kop onder de scanner.

 Van de geprepareerde aders maakte hij wetenschappelijke illustraties, waarvoor hij een prijs heeft gewonnen in 2012. Bij de bestudering vonden de wetenschappers twee bijzondere aanpassingen:

 Bloedvaten onder de schedelbasis maken een grote lus en worden steeds wijder met meerdere verbredingen in de richting van de kop (bloedreservoir voor de hersenen). Zie hierboven, het linker gedeelte van de afbeelding.

De halswervels bestaan uit brede doorgangen en er is extra ruimte doordat de aderen de wervels al eerder verlaten. Dat is hierboven mooi te zien op het rechter deel van de afbeelding.

 MEER WETEN?

Via de website van de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland het boek van Johan de Jong over de kerkuil te bestellen: ‘De Kerkuil, ecologie, gedrag en bescherming’.

 

Lees hier een interview met Johan de Jong op de website van Vogelbescherming.

Foto André Eijkenaar Kerkuil met grote bosmuis

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs