Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Uit het veld

Ronald van Harxen, STONE | maandag 8 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 739x

Ons 35e veldseizoen loopt, net als deze - 14e! - editie van Beleef de Lente, al weer een beetje naar zijn eind. Nog een maandje en dan zit het erop: vroeg begonnen is tijd gewonnen. Mooi moment voor een update over de generatie 2019, de 170-plussers, de afvalrace en van boerentrien tot jonkvrouwe.

De generatie 2019

Pascal schreef er al eerder over: de generatie 2019. Inmiddels hebben we het beeld wel compleet denken we. In totaal troffen we 14 van hen terug als broedvogel. Daaronder dus een van de BdL-dochters. Zij maakt het bijzonder goed en is inmiddels de trotse moeder van een eigen drieling, geboren op 18 mei en afgelopen vrijdag in Burgelijke Stand opgenomen. Dat ook zij liefdevolle pleegouders hebben, daarvan getuigt onderstaande zinsnede uit een mailtje dat we van hen mochten ontvangen: "We zijn vereerd en heel trots dat we al in het eerste jaar dat de kast hangt een heel gezin steenuilen mogen verwelkomen. ... en de ongelooflijke ervaring om een jong steenuiltje te mogen vasthouden en nota bene besnuffelen". Dat zit wel snor (en pet) dus! Meer over de generatie 2019 op onze site.

170-plussers 

Vorige week schreef ik al over de 4 170-plussers die we aantroffen. Deze week kwamen er maar liefst 9 zwaargewichten bij. Eentje daarvan kwam zelfs boven de 190 gram uit. Dat betekent dat van de 257 jongen die we tot op heden geringd hebben ruim 4 procent in de klasse van Muhammad Ali valt. Vormen zij de succesnummers van de generatie 2020?

De weelde is echter ongelijk verdeeld.

Van boerentrien tot jonkvrouw

Dat je niet perse in een gouden wiegje geboren hoeft te worden geboren, om goed terecht te komen, bewijst een van de 2019'ers. Toen we haar op een leeftijd van 24 dagen ringden, had ze net haar moeder verloren en was ze als gevolg van verdriet en voedselschaarste flink afgevallen. Wie toen beweerd had dat ze van haar eenvoudige onderkomen in het Winterswijkse Vossenveld zou upgraden naar Jonkvrouwe van Schaers tot Heide, zouden we voor gek hebben versleten. Toch gebeurde het.

Afvalrace

Behalve 'the lucky ones' heb je ook de losers, de steenuilen die al in hun prille leven met pech geconfronteerd worden. Twee daarvan wonen niet ver van elkaar in Meddo. Ongeveer tegelijkertijd werd van beide een van de ouders het slachtoffer van - waarschijnlijk - een sperwer op strooptocht. Dat het hetzelfde dier geweest is, is gezien de 3 kilometer die er tussen beide plekken zit, niet uitgesloten. Bewijs ontbreekt echter. Met beide nesten gaat het helaas minder goed.

Mooie resultaten

Voor wie geinteressseerd is in de cijfertjes: u vind ze hier. Na 2019 belooft ook 2020 een bovengemiddeld seizoen te worden met verrassend veel spitsmuizen en vogelprooien. We troffen onder andere een 'collega' van Beleef de Lente met wie het minder goed is afgelopen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs