Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Uiltje knappen

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 13 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1239x

Vergeleken met hun slechtvalkencollega's is de voorbereiding op het broedseizoen bij de steenuilen een relaxte bedoening. Natuurlijk, af en toe is er 'n beetje bonje met de buren. Maar als de kauwen weer voor even zijn afgedropen keren de uilen snel terug in hun energiebesparende stand by-modus.

De welbekende uitdrukking "Een uiltje knappen" is de steenuilen dan ook op het lijf geschreven! Sterker, ik vermoed dat degene die de uitdrukking heeft bedacht (worden uitdrukkingen eigenlijk bedacht?) een steenuil voor ogen moet hebben gehad.

Vlinder of uil?

De website Onze Taal vermeldt twee verklaringen voor deze uitdrukking die zoveel betekent als "even een (middag)dutje doen". Volgens de ene verklaring is met uiltje de nachtvlindersoort uiltje bedoeld. Wie zegt even een uiltje te gaan knappen, beweert eigenlijk dat hij een vlindertje gaat vangen. Iemand wil niet toegeven dat hij een dutje wil doen, maar doet net alsof hij even weggaat om een vlinder te vangen, aldus de eerste verklaring. Mwah, deze uitleg lijkt me nogal ver gezocht.

De tweede, veel logischer verklaring is dat met uiltje inderdaad .... een uil wordt bedoeld. Door de gedachte aan de overdag slapende uil kreeg uiltje de betekenis van "dutje overdag". Knappen betekent hier dan iets als "meepikken".  

Een kerkje knappen

Maar de verklaring op Onze Taal gaat verder: Het werkwoord knappen komt ook voor in de uitdrukkingen "een misje knappen" en "een kerkje knappen". Wie dat doet, wandelt tijdens een kerkdienst de kerk in, luistert een tijdje met een half oor naar wat er gezegd wordt en voldoet zo aan de plicht van het kerkbezoek.

Knappen dus in de betekenis van de kantjes ervan aflopen. Nou, daarmee doen we steenuilen toch echt te kort, vindt u ook niet? Zij nemen het knappen uiterst serieus. Steenuilen hebben het uiltje knappen tot ware kunst verheven!

"Een kerkje knappen" lijkt mij meer iets voor kerkuilen, met hun voortgaande ontkerkelijking!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs