Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Überklep

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 10 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 257x

Vorige week schreef ik over de klepklap. Nou, vergeet de klepklap maar, we gaan een echte überklep beleven. Het lijkt erop dat alle kool- en pimpelmezen in Westerheide op hetzelfde moment hebben besloten te gaan broeden. En, dat houdt in dat ook alle legsels ongeveer gelijktijdig gaan uitkomen.

Op zondag heb ik een zogenaamde hatchcheck gedaan. Je kijkt dan of een legsel is uitgekomen. In totaal had ik 90 kasten op mijn lijstje staan. 90 kasten, dat is heel erg veel. Zeker als je bedenkt dat in Westerheide in totaal ongeveer 210 nestkasten hangen. Al die 90 legsels konden dus afgelopen zondag in theorie allemaal uitkomen.

Wat bleek na afloop van de controle: een paar legsel zijn niet uitgekomen, maar het overgrote deel wel. Dat houdt dus in dat volgende week zondag we heel veel adulte vogels moeten vangen. De klepklap is dus eigenlijk een überklep. Het gaat druk worden het komende weekend en de dagen daarna. Gelukkig hebben we veel collega's die deze dagen komen helpen, vele klephanden maken licht werk. 

Bij een hatchcheck kijk je in de nestkast of er jongen zijn. En van die jongen moet je dan de leeftijd bepalen. Nu is dat geen hogere wiskunde, met een beetje ervaring is dat heel erg simpel. Maar studenten die bij ons een stage doen moeten dit ook leren. En daarvoor hebben wij zogenaamde 'leeftijdkaarten'. Op die kaarten staan foto's van jonge mezen en kenmerken waaraan je kan zien hoeveel dagen een mees oud is. 

Bij bijna alle kasten die ik zondag en gisteren controleerde zijn de jongen 0 dagen oud, maar af en toe kom je een uitekomen legsel tegen waar de jongen een paar dagen ouder zijn. En dan is het maar wat handig deze kaart als geheugensteuntje te kunnen gebruiken. 

Ik kreeg de vraag of er nu veel verschil bestaat tussen de jongen van kool- en pimpelmees. Nou, eigenlijk niet. Deze kaart kan je in principe gebruiken voor alle soorten mezen. 

En dan de ondertussen bijna traditionele afsluiter van mijn wekelijkse blog. Kast 26. Wel, daar gaat het heel erg goed mee. Vorige week dinsdag keek ik voor het laatst in deze kast en tot mijn grote blijdschap zat daar een vrouw koolmees te broeden. Aan het einde van deze week gaat dit legsel waarschijnlijk uitkomen, dus in mijn volgende blog gaat het hopelijk over de jongen van kast 26 (-: 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs