Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tweede tussenstand (63 dagen)

Roos Tol | woensdag 4 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 320x

De chatter die meende een harpij-arend te zien neerdalen bij de vijver, moeten we teleurstellen. Harpij-arenden komen hier niet. En de ijsvogel die op de achtergrond werd gehoord, bleek een boomkruiper.

IJsvogels komen in de omgeving van de vijver niet voor. Maar toegegeven, het geluid van beide, zeker op afstand, lijkt sterk op elkaar.

Dat is één van de vele leuke dingen van de veelzijdige vijver. We leren van elkaar, we leren van de vrijwilligers die de beelden voor ons nakijken.
Blijven vragen dus, aan elkaar en via de Vraag-knop.

Nieuw nieuw nieuw (x 11)

Een harpij-arend zou de vijver wel érg mythische krachten toekennen – zoiets als de tas van Hermione Granger/Hermelien Griffel, voor Harry Potter-kenners.
Maar de sperwer die de vijver wél bezocht, was indrukwekkend genoeg!

Net als de overige nieuwkomers: bonte vliegenvanger, boomklever, wilde eend, fitis, glanskop, zwartkop, kneu en witte kwikstaart.

We mochten vertederd kennis maken met het jong van roodborst en merel. De laatste heeft zich een goede schuilplaats gevonden in de “grot”, het holletje onder de liggende stam. Slim beestje; die komt er wel!

Geen vogel, wel nieuw dit jaar: de (bos)muis.
Moge hij/zij niet nader kennis maken met de sperwer. Of een andere rover.

Perspectief

Zo’n koppeltje wilde eenden zet de vijver wel in een ander perspectief. Lijkt het bij alle kleine bruingroengeelbeige vogeltjes vaak bijkans een meertje: twee eenden en de vijver zit vól!

Vol zat het ook met kikkers de vorige keer. Ondertussen werd kikkerdril dikkopjes en dikkopjes werden kikkervisjes.
Of er na de bezoeken van de wilde eenden nog dril, dikkop of kikkervisje over is? Ze hebben in ieder geval hun plaats in de statistieken verdiend.

Telling

Er is voor gekozen om, net als vorig jaar, jonge vogels te tellen als aparte waarneming. Vandaar dat roodborst jong en merel jong een eigen plek krijgen in de statistieken.

Zoals bekend worden de aantallen verwerkt op basis van aantal gemelde waarnemingen in de chat.
Onze statisticus is iedereen die het # gebruikt om een babbeltje te maken zonder waarneming te melden, zéér dankbaar!

Met de eenden lijkt het nu net of hier een heel roedel wilde eenden op bezoek komt. Het zijn er evenwel twéé, mijnheer en mevrouw. Maar elke keer dat ze langskomen en worden gemeld, telt. Dus vandaar een veelvoud van twee.

Een indrukwekkende lijst waarnemingen en het seizoen is nog maar twee maanden oud. Spannend!
Ondertussen heeft clipmaker Ed al 6 overzichtsfilmpjes gemaakt die zeker het bekijken waard zijn (net als de andere clipjes trouwens). Dank Ed!
En nu, voorwaarts, de maand mei lonkt!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs