Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Tweede broedsel in aantocht?

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1108x

‘Het gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken’. Een spreekwoord met een duidelijke betekenis: soms moet je gewoon geduld hebben. We zien vrouw kerkuil steeds vaker in de nestkast. En waarschijnlijk is dit toch de voorbode voor een tweede broedsel voor deze kerkuilen.
Foto André Eijkenaar

Nieuwe start

Omdat de kerkuil-eieren meegenomen zijn door de steenmarter, is het eerste broedsel verloren gegaan. En als vrouw kerkuil nu weer eieren gaat leggen, noemen we dit een tweede broedsel.

Doordat het eerste broedsel is afgebroken, begint alles weer opnieuw. Dit wordt hormonaal geregeld en daar is enige tijd voor nodig. Ook moet vrouw kerkuil weer voldoende eiwitten binnenkrijgen om eieren te kunnen produceren.

Toch zal het waarschijnlijk niet al te lang meer duren voordat het eerste ei van het tweede broedsel wordt gelegd. Waarom denk ik dit? Het is vooral waar te nemen door naar het gedrag van vrouw kerkuil te kijken. Ze blijft steeds langer in de kast en maakt een zacht tapijtje door de braakballen uit te pluizen en natuurlijk de paringen en het knuffelen om de paarband te verstevigen. Muizen zijn er ook genoeg, dus afwachten maar…

Broedstrategie

Als man kerkuil véél muizen aansleept, dan zien we een toename van het aantal eieren. Als er heel veel voedselaanbod is, kunnen kerkuilen twee of drie vervolglegsels produceren. Kerkuilen volgen het prooiaanbod. Kerkuilen zijn daarom een indicatiesoort voor het voorkomen van kleine zoogdieren.

Rondom de nestkast is er voldoende voedsel. Dit werd ook verwacht, omdat er in het najaar veel beukennootjes, eikels en kastanjes waren. Dat heet dan een mastjaar, een benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan gemiddeld.

Verschillen tussen vrouw en man

De vrouw en man kerkuil zijn beide geringd aan de rechterpoot. Het best kun je ze onderscheiden door te letten op de borst. Vrouw kerkuil heeft duidelijk spikkels op de borst, terwijl de man kerkuil een veel egalere wittere borst heeft. Als je meedoet met het invullen voor het onderzoek bij de kerkuil zijn dit de belangrijkste kenmerken om de vrouw en man te herkennen.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs