Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De nestlocatie in de zomerpolder op 7 mei 2024 (foto Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

Twee in één …!

Andries Dijkstra | maandag 10 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 113x

Na een middag (zaterdag 25 mei 2024) met hevige regenval, harde windvlagen en onweer, bracht man zeearend een opmerkelijke prooi naar het nest ...
Rustende zeearend op een aalscholvernest in NP 'de Alde Feanen' (foto Andries Dijkstra)

De opmerkelijke prooi …

Die zaterdagavond rond 20 uur bracht man zeearend een grote zwarte, uit elkaar getrokken vogel op het nest. Een handvol seconden later arriveerde vrouw zeearend, nam de prooi van de ‘nahijgende’ man over en begon de jongen te voeren. Maar wat was er precies gebracht én wat werd er gevoerd?
Naast met moeite los getrokken rood vlees, werden er ook hapklare brokken wit vlees gevoerd. De verminkte vogel bleek onmiskenbaar een aalscholver en het witte vlees kon niets anders dan vis zijn.
Vis uit de krop van de aalscholver, waarmee hij waarschijnlijk onderweg was naar zijn jongen. En daarmee waren we dus getuige van zowel het onfortuinlijke einde aan het leven van de aalscholver als het naar binnen schrokken van een voedzame “twee in één maaltijd” door de zeearend jongen.

Er zijn in de voorgaande jaren wel eens meldingen gemaakt over zeearenden die aalscholvers belaagden. Het was echter voor het eerst dat er, zichtbaar via de webcam, een aalscholver en dan ook nog eens een “gevuld” exemplaar naar het nest werd gebracht! Maar ja, op hemelsbreed minder dan een kilometer van het zeearend nest bevindt zich een aalscholverkolonie! Dus wie weet, volgt er nog wel eens een “surf en turf” maaltijd voor de zeearend jongen.


Aalscholvers in ‘de Alde Feanen’ …

In voorgaande jaren zagen we het zeearend paar gedurende de wintermaanden regelmatig in de aalscholverkolonie. Het was opvallend om te zien hoe in januari en februari hun aanwezigheid vrijwel geruisloos door de daar toen al volop aanwezige aalscholvers werd geaccepteerd. Terwijl je zou denken dat hij die van vis houdt ook wel een aalscholver lust! Toch bleek dit in die periode niet zo te zijn, als de zeearenden ‘s nachts zonder problemen logeerden in de aalscholverkolonie.
Vanaf 2020 is het overgrote deel van die aalscholverkolonie verhuisd naar een andere plek in ‘de Alde Feanen’, overigens nog steeds op minder dan een kilometer afstand van het zeearend nest.


Wat en hoeveel de aalscholvers eten …

Een volwassen aalscholver eet per dag ca. 400 gram vis, maar in het voorjaar kan dit oplopen tot een kilogram, als zij de zorg hebben voor een nest met een stuk of drie jongen. Een aalscholver produceert per etmaal doorgaans één braakbal met onverteerbare resten. Als je die onderzoekt op de aanwezigheid van de zogenaamde otolieten (gehoorsteentjes) die bij iedere vissoort anders van vorm en grootte zijn, kun je vaststellen welke vissoort op het menu stond. En dan blijkt dat dit voedsel, anders dan de naam aalscholver doet vermoeden, vooral bestaat uit pos, grondel, jonge baars en voorn. Waarmee zijn Friese naam “Ielgoes” (palinggans) toch ook wel enigszins discutabel lijkt te zijn!

Misschien is de aalscholver niet moeders mooiste, alhoewel zijn ze echt zo lelijk?! Hoe dan ook, het is zeker een interessante en absoluut in ‘de Alde Feanen’ thuishorende watervogel. Ook deze soort zelf eens gaan bewonderen? Van harte welkom bij ‘It Fryske Gea’ om mee te gaan met een vaarexcursie!

Als je vanuit de evolutie geen talgklieren hebt meegekregen om je veren in te vetten, dan moet je op een andere manier je verenpak verzorgen en drogen (foto Andries Dijkstra)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs