naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
STONE

Twee gezichten

Ronald van Harxen, STONE | zondag 13 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 251x

De afgelopen week liet duidelijk twee gezichten zien. Aan het begin van de week zag het er vrij hopeloos uit: man leek gewond, of op zijn minst versuft en bracht nauwelijks nog prooi aan. Later krabbelde hij wonderwel weer op en vrijdag waren daar opeens 3 kuikens, gevolgd door nummer 4 op zaterdag.

Bijzonder rustige aanloop

De prooitelploeg heeft uiteraard de afgelopen week niet stilgezeten, maar heel druk hadden zij het ook niet. Althans niet aan het begin van de week. Zaterdag 5 mei werden er slechts 9 prooien binnengebracht, allemaal klein grut. Op 6 mei bracht man helemaal niets, op 7 mei 4 meikevers, op 8 mei 5 keer klein grut en op 9 en 10 mei ook nog niet veel bijzonders met 9 en 10 keer klein grut. Bij elkaar 36 in 6 dagen tijd. En allemaal larven, rupsen en meikevers.

Muizenbom gebarsten

Op 11 mei, direct na de geboorte van het eerste jong om 0:04, sloeg echter de vlam in de pan. In een hoog tempo werden 15 rupsen aangevoerd, heerlijk sappig voedsel dat zonder kauwen doorgeslikt kan worden door hummeltjes van een gram of 11. Om 4.47 uur volgde de eerste muis, niet veel later (5.46 uur) gevolgd door nummer twee. Toen ik vanochtend inschakelde was de muizenvoorraad flink aangegroeid. Ik telde er minstens 6. In het clipje is te zien dat gisteravond in kort tijdsbestek 2 woelmuizen en 1 ware muis binnengebracht werden. Onze man schijnt dus de smaak van het muizenvangen goed te pakken te hebben. Een heel verschil met de weken er voor. Tijdens de gehele broedperiode van 25 dagen kreeg het vrouwtje maar 3 muizen voorgeschoteld. Het lijkt wel of man de muizen bewaard heeft voor de jongen. Hopelijk zet de trend zich de komende weken door, maar vooralsnog is er aan prooi beslist geen gebrek.

Ook elders de nodige muizen

Dat spoort wel een beetje met de eerste ervaringen bij andere nesten. Vrijdag en zaterdag troffen we op veel plekken de nodig muizen in de prooivoorraad. In Meddo lag een voorraad van 7 bosmuizen te wachten op de dingen die gingen komen. De consumenten zaten nog echter nog in de dop, dus hopelijk richten niet eerst de maden een feestmaal aan. Bijzonder was dat een van de muizen nog springlevend was! Minder gezellig voor de muis, maar uit het oogpunt van het vers houden van de prooi wel slim. In Aalten bleken 3 van 5 bosmuizen de grote variant te zijn, de grote bosmuis (Apodemus flavicollis). Op de foto in header liggen ze er vreedzaam bij. We troffen ze eerder in andere jaren (7 stuks in totaal), maar het was de eerste keer dat we er 3 tegelijk aantroffen. Deze grote neef van onze (gewone) bosmuis rukt langzaam vanuit de oostgrens steeds het verder het land in. Voor de steenuil zijn het mooie prooien, bijna dubbel zo zwaar als een (gewone) bosmuis. We zijn benieuwd of er ook een keer een voor de camera verschijnt.

Waar komt onze dame vandaan?

Als alles volgens het boekje blijft gaan, gaan we komende vrijdagavond de 4 jongen wegen. Kijken of de gevangen muizen in voldoende mate zijn ongezet in spierweefsel en vet. Het is de bedoeling dan ook de ring van het vrouwtje af te lezen. We zijn uiteraard supernieuwsgrierig waar de dame die op 26 mei vorig jaar voor het eerst voor de camera's verscheen, vandaan komt. Mogelijk is ze eerder door ons als nestjong op een andere plaats geringd, dat maakt het helemaal spannend!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht