Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Twee ei is geen half ei

Margot de Kam | dinsdag 16 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 715x

Het tweede ei van de slechtvalk is er! Helemaal een heel ei.
Enthousiast mannetje vliegt ondersteboven naar de kast

Even voor drie uur werd vrouw slechtvalk wakker. Zij flatste even..in de hoek. Een paar minuten later zagen we dat ze perste en om 3:09 was het tweede ei  gelegd. Het was ruim 79 uur na het eerste ei. Een minuut later gaf ze ons een glimpje en een half uur later was ei 2 goed te zien. Vrouw slechtvalk is daarna weer gaan slapen.

 

Onrust

Heeft ze ook hard nodig, die slaap. Niet alleen is het maken en leggen van een ei heel vermoeiend. Overdag heeft ze telkens met verstoring door een andere slechtvalk te maken. Het is een vrouwtje dat steeds blijft rondhangen. We zien vrouw slechtvalk nog steeds vaak opgewonden gakkend, zo noemt men dat geluid, en op en neer buigend met brede schouders dreigen naar haar. De vreemde komt echter niet of nauwelijks in beeld. Het is waarschijnlijk dat het steeds de jonge valk is uit het filmpje Ruzie. In het filmpje onderaan dit blog is te zien dat vrouw slechtvalk gisteren voor het slapen, nog even dreigend moest optreden.

Deze onrust zal de reden zijn dat de leg van het tweede ei wat langer duurde dan gemiddeld.

 

Man slechtvalk

Het mannetje heeft dan wel ballen, tegen vrouwelijke indringers kan hij echt niet op. De vrouwen zijn immers een derde groter en zwaarder. Dus moet vrouw slechtvalk die zelf verjagen. Hij blijft gewoon zijn best doen zijn vrouw te verzorgen met voedsel. Hij bewaakt tussendoor zijn ei en roept haar naar de kuil of begeleidt haar richting de kast. Dit gaat met zijn geweldig enthousiasme. Gisteren kwam hij ondersteboven op de kast aanvliegen om vóór het vrouwtje binnen te zijn. Deze vliegkunst is op de afbeelding te zien.

Ook de paringen gingen gewoon door, en hopelijk nog steeds. Ze paren tot het laatste ei er is. We zullen het gaan zien. Vindt vrouw slechtvalk 2 eieren genoeg, of komt er nog een derde of zelfs een vierde ei.

Filmpje: Onrust, vrouw dreigend naar rooster


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs