Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tuuduu-tuuduu-tuuduu: deze plek is van mij!

Bernice Goffin | zondag 22 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 896x

Het is nog rustig bij de nestkast, maar de koolmezen zitten momenteel zeker niet stil: voordat de nestbouw begint moet er namelijk eerst een geschikt territorium worden bemachtigd om in te broeden. Koolmezen proberen hun territorium onder andere te verdedigen door te zingen.
Foto van Shutterstock

Een ingewikkelde taal

Bij koolmezen zijn het de mannetjes die een territorium claimen en een vrouwtje naar dit territorium toe proberen te lokken. Wanneer een koolmeesmannetje een territorium heeft bemachtigd, is het uiteraard ook van groot belang om het territorium vast te houden. Om duidelijk te maken dat deze plek van hem is zal hij zich elke ochtend luidkeels laten horen. De koolmees kent verschillende liedjes, maar allemaal bestaan ze uit een serie waarin hetzelfde wijsje, bestaande uit twee of drie ‘lettergrepen’, een aantal keren herhaalt wordt (kijk hier voor een voorbeeld).

 

Vreemdelingenangst?

Voor ons klinken deze liedjes misschien allemaal hetzelfde, maar koolmezen kunnen heel veel informatie uit elkaars liedjes halen. Zo kunnen koolmezen elkaar individueel onderscheiden aan de hand van hun liedjes en hierdoor een indruk krijgen van wie hun buren zijn. Als ze een ‘nieuwe’ koolmees horen zingen die niet in de buurt woont, reageren ze heftiger dan wanneer ze een buurman horen zingen. Deze nieuwe indringer is immers misschien nog op zoek naar een territorium om te claimen.

 

Zangduels

Ook met hun buren kunnen koolmeesmannen het aan de stok hebben. Zo kunnen ze verwikkeld raken in een heus ‘zangduel’ waarin de mannetjes tegen elkaar op beginnen te zingen. Als één van de mannetjes een bepaald wijsje zingt, gebeurt het bijvoorbeeld vaak dat het rivaliserende mannetje hetzelfde wijsje begint te zingen. Alsof hij zegt ‘kijk, ik ken dat liedje ook!’ Koolmeesvrouwtjes luisteren goed naar deze zangduels en passen hun partnerkeuze hierop aan. De kieskeurige vrouwtjes willen alléén de mooist zingende mannetjes.

 

Serieuze kwestie

Het gezang van koolmeesjes klinkt voor ons erg schattig en mooi, maar voor de koolmezen is het dus een zeer serieuze kwestie. Misschien is de koolmees die je op dit moment buiten hoort zingen wel verwikkeld in een hevig zangduel met de buurman. Met die wetenschap klinkt dat vrolijke riedeltje opeens een stuk serieuzer!

Publiek voor een zangduel? Foto van Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs