Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

tussenstand ringonderzoek Nederland

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 20 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 95x

Wij zitten met z'n allen te kijken naar een nest met 4 jonge oehoes. Nou ja....3 jonge oehoes plus eentje die op de grond rondwandelt. Maar hoe zit het eigenlijk met het aantal jongen elders in de Nederlandse nesten?
Slechts 1x troffen we 5 jonge oehoes aan in een nest (Gejo Wassink).

Ringonderzoek in Nederland

Dankzij het ringonderzoek weten we nog meer dan ik eerder al eens had vermeld. Iets heel belangrijks eigenlijk. Namelijk het aantal jongen per nest. Pas wanneer je in een boom klimt en in de nesten kijkt, weet je zeker hoeveel jongen er zijn. Van beneden af zie je meestal te weinig.

Geringde broedsels in 2024 tot nu toe

Per 15 mei 2024 zijn er door Ringers in Nederland die hun gegevens al hebben gemeld bij het Vogeltrekstation 17 oehoenesten beringd.

In totaal werden er 43 jonge oehoes van een ring voorzien. Delen we die 43 jongen door de 17 nesten, dan waren er dus 2,53 jongen per nest.

Hoeveel jongen zitten er in de Nederlandse nesten?

We vonden twee nesten met slechts 1 jong.  Dan vijf nesten met 2 jongen en negen nesten met 3 jongen.

En dan mogen jullie raden hoeveel nesten er zijn met 4 jongen en....waar dat dan was :-)

"Beleef-de-lente-oehoes" beste broedsel van Nederland?

Ja.... daar lijkt het wel op. Want nergens uit Nederland zijn berichten binnen gekomen van andere nesten met zoveel jongen als hier bij Twence.

Van Zuid-Limburg zijn nog geen ringgegevens aangeleverd, maar de berichtgeving van de Limburgers is behoorlijk negatief. Minder jongen dan andere jaren en ook mislukte broedsels. Als mogelijke oorzaak wordt gespeculeerd over de wasbeer die overal in Zuid-Limburg opduikt.

Is dit het beste nest ooit?

Nee, dat nou ook weer niet. Jaren geleden kwam ik in Duitsland bij een grote fabriek die boven op het dak een nestkist hadden staan voor slechtvalken. In de kist zouden oehoes jongen hebben. Eenmaal aangekomen moest ik de jongen uit de kist graaien omdat we er niet goed bij konden komen. Ik hengelde er 3 jongen uit en dacht dat ik ze wel had. Maar na nog een keer voelen bleek er een vierde te zijn. Toen begon ik met het ringwerk. Intussen ging mijn assistent verder graaien in de kist om prooiresten te vinden. Plotseling riep hij: " Ik heb nog een jong!". Dat was de enige keer in 26 jaar onderzoek dat we een nest met 5 jongen aantroffen.

 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs