Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tussenstand 3-1

Sienna Obdeijn | vrijdag 5 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 970x

Terwijl er in vele andere Beleef de Lente-nesten al een aantal eieren gelegd zijn, is nu ook mevrouw koolmees begonnen met de eileg. En hoogstwaarschijnlijk gaat zij voor de highscore.

Aan de leg

Hoeveel eieren er gelegd gaan worden, blijft natuurlijk nog de vraag. De legsels van koolmezen tellen gemiddeld 8-9 eieren, dus er zullen nog wel een aantal eieren volgen. Vanmorgen heeft ook mevrouw koolmees uit nestkast2 een ei gelegd. Wat dat betreft staat het nu 3-1. Wat de eindstand wordt, blijft nog spannend, al zullen de koolmezen zich daar niet veel van aantrekken. De eieren in de nesten worden zorgvuldig toegedekt met nestmateriaal om ervoor te zorgen dat de eieren niet te koud worden.  

Kleine vooruitblik 

Als het legsel uiteindelijk compleet is, zal mevrouw koolmees gaan broeden. De broedduur bij koolmezen is ongeveer 14 dagen. Even een kleine berekening. Stel: mevrouw koolmees uit nestkast1 legt er nog 5 eieren bij (8 stuks in totaal), het laatste ei wordt dan op woensdag gelegd. En dan 14 dagen vooruit tellen, zou het zomaar kunnen dat we rond Pasen de eerste koolmeesjongen kunnen verwachten.

Maar laten we vooral niet op de zaken vooruit lopen, de natuur is immers onvoorspelbaar. De koolmezen gaan hun eigen gang en wij hebben het geluk dat we het in de nestkast kunnen meebeleven. Kijkt u mee?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs