Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Turbulente tijden

Claudia Leenders | woensdag 29 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 89x

Het ene moment zitten ze alle zeven vredig op een 'rij' uit de kast te turen. Het volgende moment breekt de hel los en is het ieder voor zich. V is niet echt meer welkom in de kast, tenzij met muis, en M vindt het vast prima om op een afstandje te blijven. Het zijn turbulente tijden in de toren.
Stilte voor de storm

Nu het dons bijna helemaal is verdwenen en ze zo goed als volgroeid zijn gaat het er steeds wilder aan toe bij de torenvalken. De 'kuukjes' eten ieder met gemak een muis per dag en V kan maar één muis per levering dragen. Het is hard werken. De buitenwereld wordt goed in de gaten gehouden. Zeven paar ogen tuurt in de verte om te zien of Ma (lees eten) al in zicht is. En zodra ze de kast heeft bereikt is het chaos. Waar het kroost 's nachts nog samenwerkt om elkaar warm te houden is het rond etenstijd ieder voor zich. Er wordt gevochten, geduwd, getrokken, gepikt. Het is een ware fight club. V gaat er na de muisbezorging dan ook snel vandoor en M laat zich de afgelopen tijd niet zien in de kast. Of hij nog in de buurt is weten we helaas niet, maar met zeven vechtersbazen in de kast is het wel te begrijpen dat hij liever op een afstandje blijft...

Over het randje

Het is een wonder dat er nog geen valkje over de rand is gevallen. Zo wild gaat het er soms aan toe. Maar gelukkig hoeven we ons hierover geen zorgen te maken. Het is dan wel 28 meter hoog, de valkjes kunnen een ongeplande val uit de kast prima aan. Allereerst is er net buiten de kast een richel waar ze zich nog kunnen opvangen. Maar ook als ze echt naar beneden kukelen komen ze heelhuids beneden aan. Het zal er misschien niet zo elegant uitzien, maar dankzij het lichte gewicht en de goed ontwikkelde vleugels zal de landing relatief zacht zijn. De ouders blijven de valken ook na het uitvliegen (of vallen) voeren. 

Vliegoefeningen

De zeven brusjes zijn al druk aan het oefenen voor het leven in de echte wereld. Zodra ze een muis krijgen wordt er gemanteld, de klauwen worden gebruikt op 'prooi' in de kast en vliegoefeningen staan ook op het dagprogramma. Het is wat krap maar het past net. Sterke vleugelspieren en een goede controle zijn belangrijk voor de vliegkunsten buiten de kast. Door nu veel te oefenen zal het uitvliegen binnenkort beter gaan. En dat uitvliegen zal niet heel lang meer op zich laten wachten. De volgende stap is de sprong naar de richel, waar ze bovendien meer ruimte hebben voor het oefenen. En het zal dan niet lang duren voordat de eerste kuuk de spring in het diepe waagt. Tot die tijd mogen wij nog genieten van deze fight club!

Turend naar de buitenwereld

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs