Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Trouwen voor de wetenschap….

Engbert BDL | zaterdag 8 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 218x

Ere wie ere toekomt; allereerst wil ik de ringers van roofvogelwerkgroep Roerstreek van harte bedanken voor de zeer vlotte en correcte wijze waarop zij het jonge bosuiltje hebben geringd.
foto Nachtuiltje

Maten

Bij jonge bosuilen wordt de ouderdom niet bepaald door het gewicht doch door de veugellengte. Nu is dat bij Kuuk niet zo moeilijk, want we weten immers wanneer Kuuk geboren is. Maar bij legsels waarbij geen camera aanwezig is is dit dus niet bekend.  Geslachtsbepaling bij het ringen kan niet op grond van uiterlijke kenmerken.... Bij de zeearend en slechtvalken kunnen ze bij het ringen wel het geslacht bepalen. Dat kan omdat er een structureel verschil in grootte is tussen man en vrouw. De groeisnelheid van een vrouw is groter. Maar 100% zeker is het ook niet. Bij bosuil, kerkuil en steenuil is er nauwelijks verschil in grootte tussen man en vrouw en daar is geen verschil in groeisnelheid. Met de vleugellengte van alle uilensoorten kunnen we wel de leeftijd bepalen.

Hierbij de gegevens van Kuuk:

Ringnummer NLA 6.220.891, met een gewicht van 399 gram en vleugellengte van 166 mm.

Ringen

De ringen waarmee bosuilen geringd worden zijn van aluminium en hebben een doorsneden van 11 millimeter en een uniek nummer, er is geen verschil voor man of vrouw. Gelukkig zijn de poten van uilen (ook steen- en kerkuilen) even dik, dit in tegenstelling tot de poten van roofvogels. Bij de slechtvalk bijvoorbeeld krijgt de vrouw een ring van 11 millimeter en de man 9. Bij de havik is het respectievelijk 13 en 11 millimeter. Op elke ring staat waar deze vandaan komt; op de ringen die in Nederland worden aangelegd staat altijd Vogeltrekstation Arnhem Holland (afgekort NLA) dit komt omdat deze instelling jaren in Arnhem gevestigd is. Vanaf 1911 worden er al vogels van een ring voorzien, echter toen verliep de gehele administratie hiervan via het Natuurhistorisch Museum in Leiden, en u begrijpt het al op die ringen stond toen de afkorting NLL.

Engbert

Vrolijk Pasen........


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs