naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
BDL vrijwilliger Beleef de Lente

Trouwe kauwen

Saskia Wijte | zaterdag 21 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 235x

Kraaiachtigen worden soms ook wel "gevederde primaten" genoemd. Kraaien, eksters, roeken, raven en kauwen zijn intelligente vogels en kennen uitgebreide sociale structuren.
Inmiddels al 5 eieren!

Kauwen zijn onderdeel van de kraaiachtigenfamilie. Kraaiachtigen kunnen ongeveer het intelligentieniveau hebben van een zevenjarig kind. Een mensenkind dus. Onderzoeken uit de laatste decennia hebben onthuld dat sommige kraaiachtigen bijvoorbeeld gereedschappen gebruiken. Ze beschikken over probleemoplossend vermogen. Wel eens kraaien boos je tuin uitgejaagd? Wellicht komen ze nog eens wraak nemen, want ze zijn in staat je gezicht te herkennen. Een intelligente vogelfamilie dus.

Daarbij moet wel gezegd worden dat kauwen binnen de kraaiachtigen niet de slimste vogels zijn, en eigenlijk zelf geen gereedschappen gebruiken, toch zijn ze een stuk slimmer dan de gemiddelde vogel.

Sociale verhoudingen

Kauwen leven in kolonies en kennen sociale structuren. Een pikorde zoals bij kippen waarbij de laagste in de orde het onderdelft spit is niet van toepassing. Wel kennen kauwen rangordes, sociale intriges, verliefde stelletjes en burenruzies. Kauwen zijn in principe monogaam en als een paartje elkaar eenmaal gevonden heeft blijven ze samen tot de dood hun scheidt. Trouwe kauwen dus. Op enkele vreemdgangers na dan, want ook dat is onderdeel van de sociale intriges..

Ons kauwenpaar

Over het kauwenpaar in onze kast weten we nog niet zoveel. Ze zijn niet geringd. Of ze al lang samen zijn of dat dit hun eerste nest is? Geen idee. Gezien het gestuntel van de eerste paarpoging voor camera (zie bijvoorbeeld dit filmpje) zou je haast denken dat ze dit niet al jaren doen.

Ik wil eigenlijk niet teveel projecteren, want mensen en dieren zijn nou eenmaal niet echt goed te vergelijken, maar de kauwenman maakt het me wel moeilijk. Wat een schatje is het ook. Vrouw heeft inmiddels vijf eieren gelegd onder aanmoediging of vertroeteling van man. Hij staat haar tijdens het leggen van de eieren bij en het is haast vertederend hoe ze samen af en toe liefkozend in de kast zitten. Dat ze maar een lang en gelukkig huwelijk mogen hebben, met dit jaar in elk geval vijf eieren. En wellicht volgen er meer!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht