Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Trotse vader(dag)

Anke Dijkhuis | zaterdag 18 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 321x

Vaders, de één heeft hem nog, de ander heeft er twee, weer een ander is hem verloren. Vaders zijn voor de meeste mensen en ook dieren een belangrijk figuur in het leven.

Vaders zijn eigenlijk onmisbaar. Zoals te zien is op het filmpje, man merel staat op de rand van het nest te kijken naar de prachtige eieren die zijn vrouw gelegd heeft. Met behulp van hem uiteraard.

We zijn geneigd onze eigen emoties te projecteren op anderen, maar ook op dieren. Al een tijdje zijn we betrokken bij het wel en wee van de vogels en hun jongen van Beleef de Lente, een inkijkje in het leven van onder andere de merel, onze merel.

Dag en nacht mee bezig

Wat zijn we trots op ons merelkoppel! Het gedrag van dit koppel wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Wanneer de man of de vrouw er is, of er indringers zijn, of wanneer het eerste kuiken uitvliegt. We zien het allemaal gebeuren. We zijn er dag en nacht mee bezig.

De merels zijn een onderdeel geworden van onze routine. Wanneer ik de webcam laat zien aan vrienden, gloei ik van trots. Het filmpje waarin ze ei nummer drie legt heb ik al tig keer bekeken. Kijk nou hoe mooi dit is, hoe bijzonder om het van zo dichtbij te bekijken, nu opletten, hier legt ze een ei.

Trots?

Hetzelfde gevoel kreeg ik bij het filmpje dat de merelman op de rand van het nest de eieren staat te bekijken. Wil dan zeggen; hij is trots, kijk nou wat een liefde. Kennen merels trots? Of is dit gewoon hoe het gaat in de natuur, zonder de menselijke emotie er aan te hangen.

Voor nu, omdat het vaderdag is, wil ik er even wat emotie aanhangen. Of dit nou komt, omdat mijn vader helaas niet meer in leven is, hij enorm gemist wordt en op dezelfde soort manier naar mij kon kijken als deze merel vader naar zijn eieren.

Of omdat het gewoon aandoenlijk is om te zien hoe de merel op de rand staat en kijkt naar de kuikens in wording. Zijn eieren, zijn kuikens.

Tweede leg

Dan denk ik dat hij wel enorm trots moet zijn, het is de tweede leg van zijn geliefde vrouw, de eerste is net uitgevlogen, doet het goed en de tweede leg ligt voor zijn snavel.

Dat hij bedenkt waar hij lekkere wormen gaat zoeken, welke besjes hij gaat halen en dat hij hoopt dat zijn vrouw weer op lekkere salamanders voor de kuikens gaat jagen.

Misschien leg ik morgen op het balkon wat extra's neer voor alle merelvaders in onze buurt, een mooie mozaiektekening van pitjes of zaadjes, het is tenslotte vaderdag.

Op deze dag wordt het vaderschap gevierd en het belang wat vaders ( biologisch of een vader-figuur). Wikipedia: Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs