Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Troost vanuit het veld

Meino Zondervan, It Fryske Gea | dinsdag 16 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1034x

De natuur laat zich niet sturen! Zo besloten de zeearenden om het nest van vorig jaar te gebruiken en lieten de haviken ons geloven dat ze weer voor het webcam-nest gingen. Toch hebben ze anders besloten en hebben wij, menselijke voyeurs, het nakijken. Geheel uit beeld zijn ze echter niet.
Foto: Meino Zondervan

Sterallures

In het veld wordt nog geregeld het één en ander waargenomen, maar  daar hebben jullie kijkers niets aan. Deze week wordt daarom overlegd of webcams nog langer aan blijven staan. Het is niet anders… Niet getreurd, er valt genoeg te beleven bij de andere vogelsoorten en volgend jaar kijken we gewoon weer hoe het gaat met “onze webcamhelden”, de haviken en zeearenden … of zou die mooie witte (bumo 6) buizerd nog sterallures hebben. Deze buurtgenoot kwam toch weer even stiekem buurten?

Geweld

Soms ben ik in de buurt van het strijdtoneel. Zo ook afgelopen zaterdag toen er een hele zwik ganzen de lucht in ging. De veroorzaker was één van de jonge zeearenden van vorig jaar. Hij plofte neer in een weiland. Het andere jong kwam vanaf de nestlocatie aanvliegen, scheerde langs (zie foto) en plofte erbij. Een half uurtje later kwam pa zeearend ook nog aanzeilen. Later was hoog in de lucht te zien hoe ganzen in rondjes om één van de arenden heen cirkelden en zelfs aanvielen. Ook een kleine mantelmeeuw deed mee in het geweld, waarbij de arend op zijn rug rolde en zijn klauwen uitsloeg.

Mooie momenten vanuit het veld kan ik als troost bieden in een blog. Wie weet volgend jaar weer betere webcamtijden.

Meer weten over blogger Meino Zondervan >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs