Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Trekgolf

Hein Verkade | donderdag 18 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 882x

Vanmorgen was ik druk bezig met het tellen van de Huismussen in Noordwijk-Binnen. Het viel op dat er veel trekvogels over het dorp vlogen, waaronder Kwikstaarten, Graspiepers, veel Boerenzwaluwen en ook Huiszwaluwen. Geen toeval dat vanmorgen de eerste Huiszwaluw in het webcamnest verscheen!

Deze eerste Huiszwaluwen kunnen de beste nestplek kiezen en inspecteren alle mogelijkheden. Gezien het gunstige voorjaarsweer zal de trekgolf nog wel even voortduren en verschijnen er snel meer vogels in de kolonie. Dan kunnen er paartjes gevormd worden. Ik benieuwd wanneer er twee vogels tegelijk in het nestje verschijnen. Het eerste eitje laat dus nog wel even op zich wachten.

De timing van echte trekvogels zoals de Huiszwaluw is totaal anders dan die van standvogels, zoals de Huismus. Ik hoorde vanmorgen al grote jongen bedelen onder de dakpannen. Tegen de tijd dat de eerste huiszwaluweitjes gelegd worden starten de Huismussen al met hun tweede legsel ! Huismussen kunnen wel drie legsels hebben in één seizoen, Huiszwaluwen hooguit twee.   

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs