Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Elsa ring ooievaar Beugen

Door Leo Daanen
Stork

Track en trace vervolg !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 23 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1090x

In mijn vorige blog heb ik de track en trace van Pa uitgebreid aan jullie getoond, maar dan krijg ik toch van meerdere mensen, rechtstreeks of via Clubhuis, vragen over de jonge ooievaars ??

Terugmeldingen

Zoals ik eerder al zei ringen we voor onderzoek, maar van best veel geringde ooievaars hoor je nooit niets meer. Dus deze is dan verongelukt, gestorven, geschoten, of worden nooit afgelezen of doorgegeven enz. Vandaar we er elk jaar best veel ringen, om toch onderzoek te kunnen doen. De Track en trace van Pa (7539) heb ik vorige keer dus duidelijk gemaakt, net zoals die van mijn eigen vrouwtje haha. Maar hoe zit het met de Track en trace (oftewel terugmeldingen) van de geringde kuikens in Gennep Leo. Deze vraag kreeg ik nu dus meerdere malen en vandaar het blog Track en trace vervolg !

Annemieke en Wim

Ik heb gegevens van Gennep vanaf het jaar 2000, maar daar is veel onzekerheid over. We weten dat er in 2000 een paar gebroed heeft, hier kom ik in mijn volgende blog op terug. Het eerste jaar dat er 1 jonge ooievaar geringd is in Gennep was in 2009. Mijn lieve vrienden, Stork collega’s en tevens ook mijn mentoren Annemieke en Wim hebben deze toen nog geringd met ringnummer 9816. Toen nog met de bekende (oude) aluminium lipring, net zoals Pa die nog een aan heeft. De nieuwe (Elsa) ringen zijn van zwart plastic, met witte letters/cijfers (zie foto boven).

Terugmeldingen

Van het eerste jong 9816, hebben we trouwens nooit niets meer gehoord. In totaal zijn er tot op heden 21 jongen geringd in Gennep, waarvan er in totaal 30 terugmeldingen binnen zijn. Spanje en Frankrijk zijn de landen met de verste meldingen. Nee dan bedoel ik niet verste van "vers" maar van "ver" weg haha. Verder vooral meldingen uit Nederland, maar ook uit België.

Overzicht

Ik heb speciaal voor jullie allen nog even alle ringen nagekeken, een juwelier is er niks bij haha. Een totaal overzicht van alle geringde jonge ooievaars uit Gennep, incl. terugmeldingen zie je in de lijst hieronder.  

Groetjes, Leo   Houdoe.

Document Leo: Overzicht van geringde jonge ooievaars in Gennep

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs