Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Bernice Sepers
NIOO-KNAW

Tot ziens koolmezen!

Bernice Sepers | woensdag 15 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

En dat was het dan, ook de koolmezen in de tweede nestkast zijn uitgevlogen en daarmee zijn alle Beleef de Lente koolmezen uitgevlogen.

En nu?

In het filmpje van Nella is te zien hoe de koolmezen één voor één uitvliegen. Eén koolmees werd nogal hardhandig naar buiten “geschopt”, maar geen zorgen, de jongen worden nog zo’n twee weken door hun ouders bijgevoerd voordat zij zichzelf moeten redden. Tijdens deze periode van bijvoeren bedelen de jonge koolmezen er nog lustig op los, net zoals zij in de nestkast deden. Als je door een woonwijk fietst, gonst het van de bedelende koolmezen. De koolmezen in het bos hebben nog wat tijd nodig, de meeste jongen zullen volgende week uitvliegen.

 

Samen voedsel zoeken

Of de jonge koolmezen in de tuin van Peter blijven is afwachten. Sommige koolmezen blijven in de buurt van waar zij uit het ei zijn gekropen, andere koolmezen vliegen naar een totaal ander gebied. In de winter zullen zij in groepen voedsel zoeken. Het kan dus zeker gebeuren dat de koolmezen uit nestkast1 met de koolmezen uit nestkast2 voedsel gaan zoeken, mits ze in hetzelfde gebied blijven.

 

Tweede leg?

Op dit moment slapen de moeders in de nestkasten en worden de nestjes af en toe herschikt. Zullen ze de mooie nestjes gebruiken voor een tweede legsel? Soms beginnen koolmezen aan het tweede legsel terwijl de kuikens van het eerste legsel nog niet eens zijn uitgevlogen. De eieren liggen dan onder de kuikens. We kunnen vaststellen dat dat dit jaar niet het geval is, maar als er voldoende voedsel aanwezig is en de man en vrouw in goede conditie zijn, kunnen koolmezen voor een tweede legsel gaan. Ik heb dit nog maar weinig meegemaakt en vaak is zo’n tweede leg niet heel succesvol, maar wie weet! Ik ben in ieder geval al heel blij met deze twee succesvolle broedsels.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht