naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Tweede ei bij de steenuilen!   *   Tweede ei bij de torenvalk!   *   Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!
Toon alle blogs & vlogs

Door Adrie Duivenvoorden

Topdrukte in de Huiszwaluwkolonie

Adrie Duivenvoorden | zondag 26 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 243x

Vandaag de leg van het vierde eitje, de broedperiode zal nu spoedig aanbreken. Gaat man meehelpen met broeden, of klaart vrouw de klus en zorgt man voor de catering.
Tino Stulen

Vanaf de grond gezien lijkt het alsof de zwaluwen samen broeden, als de ene Zwaluw in het nest vliegt, gaat de ander er uit. Het lijkt alsof ze elkaar aflossen.

LATE AANKOMST

De Zwaluwen zijn zeker niet vroeg dit jaar. Wanneer de Zwaluwtjes uit het ei komen is dat ruim twee weken later dan andere jaren, periode 2014-2018. Het is ook nog moeilijk te zien welke nesten bebroed gaan worden en van de zelfbouwers zijn nog maar enkele nesten gereed, de rest is nog in aanbouw.

AANVLIEGROUTE

De afgelopen dagen zijn er echt veel Zwaluwen aangekomen die allemaal op zoek zijn naar een plek. Het lijkt erop dat ze eerst de aanvliegroute bepalen naar de nesten. Vlak voor de nestopening draaien ze zich vliegensvlug om en vliegen terug, klaar voor de volgende aanloop. Dit herhaalt zich talloze malen. Het lijkt alsof ze de gevestigde zwaluwen uit willen dagen.

SCHERMUTSELINGEN

Het is al een aantal keren te zien geweest op de camera er verdwijnen zomaar 3 of 4 zwaluwen in een bezet nest waarna er een stevig potje gevochten wordt en ze er met harde hand worden uitgezet. Hoewel dit in deze periode vaak gebeurt hebben wij na een vechtpartij nooit kapotte eitjes of dode jongen gevonden.

ZWALUWTIL

Dit jaar gaat de voorkeur van de Zwaluwen uit naar de Zwaluwtil, lijkt helemaal bezet. De nestbak waar de camera,s aan hangen, bestaat uit vier nesten waarvan er maar een bezet is en dat is van onze filmsterren, echt een geluk. Komende weken zullen er echt nog wel Zwaluwen ariveren, dus grote kans dat het r-nest nog bezet gaat worden.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht