Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Tino Stulen

Door Adrie Duivenvoorden

Topdrukte in de Huiszwaluwkolonie

Adrie Duivenvoorden | zondag 26 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 565x

Vandaag de leg van het vierde eitje, de broedperiode zal nu spoedig aanbreken. Gaat man meehelpen met broeden, of klaart vrouw de klus en zorgt man voor de catering.
Tino Stulen

Vanaf de grond gezien lijkt het alsof de zwaluwen samen broeden, als de ene Zwaluw in het nest vliegt, gaat de ander er uit. Het lijkt alsof ze elkaar aflossen.

LATE AANKOMST

De Zwaluwen zijn zeker niet vroeg dit jaar. Wanneer de Zwaluwtjes uit het ei komen is dat ruim twee weken later dan andere jaren, periode 2014-2018. Het is ook nog moeilijk te zien welke nesten bebroed gaan worden en van de zelfbouwers zijn nog maar enkele nesten gereed, de rest is nog in aanbouw.

AANVLIEGROUTE

De afgelopen dagen zijn er echt veel Zwaluwen aangekomen die allemaal op zoek zijn naar een plek. Het lijkt erop dat ze eerst de aanvliegroute bepalen naar de nesten. Vlak voor de nestopening draaien ze zich vliegensvlug om en vliegen terug, klaar voor de volgende aanloop. Dit herhaalt zich talloze malen. Het lijkt alsof ze de gevestigde zwaluwen uit willen dagen.

SCHERMUTSELINGEN

Het is al een aantal keren te zien geweest op de camera er verdwijnen zomaar 3 of 4 zwaluwen in een bezet nest waarna er een stevig potje gevochten wordt en ze er met harde hand worden uitgezet. Hoewel dit in deze periode vaak gebeurt hebben wij na een vechtpartij nooit kapotte eitjes of dode jongen gevonden.

ZWALUWTIL

Dit jaar gaat de voorkeur van de Zwaluwen uit naar de Zwaluwtil, lijkt helemaal bezet. De nestbak waar de camera,s aan hangen, bestaat uit vier nesten waarvan er maar een bezet is en dat is van onze filmsterren, echt een geluk. Komende weken zullen er echt nog wel Zwaluwen ariveren, dus grote kans dat het r-nest nog bezet gaat worden.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht