Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Toffe dame

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 14 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 84x

Met een beetje schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik in mijn blog van zondag niet helemaal de waarheid heb verteld. Ik had het over een buurvrouw die bijna veertig kids op de wereld had gezet. Dat was - in mijn enthousiasme - een tikkeltje overdreven. Ze heeft 40 eieren gelegd, dat wel.

4.375

Minstens 40 eieren, want van één jaar (2013) weten we het niet. Ze mag gerust een toffe dame genoemd worden. We troffen haar voor het eerst op 3 februari 2012 en (voorlopig) voor het laatst op 24 februari van dit jaar. Tussen beide data zitten maar liefst 4.375 dagen, oftewel 11 jaar, 11 maanden en 21 dagen. In werkelijkheid is ze de 12 jaar zeker gepasseerd, want we ringden haar als volwassen uil. Waarschijnlijk is ze in juni 2011 geboren, want op haar latere plek broedde dat jaar een andere vrouw. En volwassen steenuilen verkassen niet vaak.

Hoog rendement

Tijdens haar leven heeft ze minstens 11 keer een legsel gehad. Omdat we haar afgelopen februari gezond en wel aantroffen, is het zeker niet ondenkbaar dat ze er nog een jaartje aan vastknoopt. En wat minstens zo bijzonder is: in geen enkel jaar mislukte het nest: 40 eieren, 37 daarvan uitgekomen en 33 jongen succesvol uitgevlogen. Een ongelooflijk rendement van maar liefst 83%. Ongekend!

Kids

Wat is er van haar 33 kinderen geworden? Van de meeste hebben we helaas niets meer vernomen, maar broer en zus uit 2020  zijn op respectievelijk 0,5 en 2,5 kilometer voor zichzelf begonnen en een jongedame uit 2017 vestigde zich op 3,5 km van haar ouderlijk huis en heeft daar zeker van 2018 tot en met 2021 gebroed.

Uitdaging

Deze 'toffe dame' behoort wat reproductie betreft echt tot de absolute top. Maar weinig dames slagen erin zoveel nageslacht te produceren. Vrouwe Lichtenvoorde staat nog helemaal aan het begin van haar carrière. Ervan uitgaande dat ze vorig jaar is geboren, is dit haar eerste broedjaar. We gaan zien wat het brengt. Maar voordat ze de 'toffe dame' heeft verslagen, heeft ze nog een lange weg te gaan. Een flinke uitdaging dus. Uiterlijk in 2036 maken we de balans op. Spreken we elkaar dan!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs