Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ooievaar (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Toen... en nu

Caroline Walta, STORK | woensdag 27 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1135x

Mijn wieg stond in Den Haag, stad waarvan het wapen de ooievaar is. Je komt zijn afbeelding overal tegen: van hoog op oude gevels, tot laag op rioleringsputten, van goudkleurig gegoten op routepaaltjes tot zwart uitgesneden op afvalbakken. Misschien is het daardoor mijn favoriete vogel geworden?

Al in mijn kinderjaren was ik gek op vogels, het is alleen een raadsel van wie ik "het" heb. Mijn vader hield wel van kippen, maar het liefst op zijn bord (met een vette saus). Mijn moeder nam me regelmatig mee naar het stadspark en de kinderboerderij, want daar werd ik zo vrolijk van.

Het liefst bladerde ik door vogelboeken en liet ik mijn gedachten dwalen langs al die verschillende soorten. De ooievaar behoorde tot mijn favoriet met zijn deftige postuur, pientere kraalogen, felrode snavel en zwart-witte zweefvleugels.

Ik had nooit durven dromen dat ik ooievaars van zo dichtbij zou meemaken. Dat ik tussen ze zou slapen, dat ik ze zou verzorgen en ringen. Dat ik ze zou tellen en over ze zou vertellen. En dat ik over ze zou schrijven (dat heet nu "bloggen") met mensen die ook zo houden van de ooievaar.

We gaan er weer een mooi Beleef de Lente seizoen van maken, want over de ooievaar raken wij nooit uitgeklepperd.

P.S.: heb je nog vragen? stel ze gerust! voor ons zijn ze ze een bron van inspiratie voor de clips en blogs.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs