naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

IJsvogel

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

BOSUIL legt haar tweede ei!   *   Het blijft spannend: wordt het de havik of de ZEEAREND?   *   KERKUIL: vreemde bezoeker of nieuwe man?
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
BDL vrijwilliger Beleef de Lente

Toch weer wat leven in de brouwerij

Saskia Wijte | vrijdag 16 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 311x

Na een aantal weken afwezigheid hebben we toch weer gierzwaluwen in onze kast. Wie zijn deze bezoekers en kunnen we nog wat actie verwachten dit jaar?

Ineens toch weer bezoek in de kast!

Het seizoen begon veelbelovend met onder andere het aanvoeren van wat nestmateriaal en enkele heuze "zwalvies" (de afkorting voor zwaluwselfie). Maar na eind mei was het vrijwel helemaal stil. Tot 12 juni! Ineens hadden we weer bezoek deze week. En hoe.. 

Bloopers

In het clipje van 29 mei is al te zien dat het invliegen soms nog een hele kunst is. De nieuwe beelden van 12 juni laten dat de ingang bij de nestkast net zo goed als glijbaan had kunnen dienen. Maar meneer/mevrouw gierzwaluw laat zich niet kisten, de nestkast moet en zal bezocht worden. Gelukkig blijkt driemaal scheepsrecht te zijn en is de derde aanvliegpoging raak. De aanvliegpogingen zijn wat ons betreft prachtig materiaal voor de volgende editie van de vogelbloopers. En eenmaal binnen is het weer tijd voor een zwalvie!

Wat betekent dit voor de rest van het seizoen?

De laatste dagen is er weer volop activiteit. We zien regelmatig één, twee of soms zelfs drie vogels in de kast. Er wordt gekroeld, met veertjes gesleept en geknokt(?)*. Krijgen we dan toch nog een broedsel dit jaar? Waarschijnlijk niet. De kans is erg klein dat er nog eieren en jongen voor de camera komen. Daarvoor is het al erg laat in het seizoen. Vanaf eind juli vertrekken de dames en heren gierzwaluwen alweer richting Afrika. 

Maar wie zien we dan?

Waarschijnlijk klopt de theorie uit het vorige blog van Astrid. Grote kans dat we hier tieners in beeld hebben. De jonge gierzwaluwen broeden nog niet, dat doen ze pas na een paar jaar, maar ze zijn al wel vanuit Afrika meegekomen om een potentieel toekomstig stulpje uit te zoeken. Want ja, als je dan toch de moeite neemt om die lange toch te maken kan je net zo goed gebruik maken van de gelegenheid. Wij mensen kennen proefslapen, proefdraaien, proefmonsters, proefglazen, proefperiodes, proefetcetera.. Wie weet doen gierzwaluwen hier ook gewoon vrolijk aan mee, maar dan in de vorm van proefbroeden. 

Dus hopelijk..

blijven ze de komende tijd vaak terugkomen naar de kast. En hopelijk laten ze ons nog wat proefnestbouw zien. En heel misschien verrassen ze ons toch nog, tegen de meeste verwachtingen in. Hopelijk sluiten we het seizoen zo toch nog spetterend af. En wellicht bevalt het proefbroeden in dit nest dit jaar zo goed dat ze volgend jaar voor het echie terugkomen. Fingers crossed!

 

*Update 17-06-2017: Op het laatste filmpje "Gerommel" zien we dat het er niet altijd even vriendelijk aan toe gaat. Is het ruzie of liefde? Dat is soms lastig te zien als die lange vleugels door elkaar buitelen in de kast. En wat doet die derde gierzwaluw in de kast? Zoekt die ook een plekje om te proefdraaien/proefbroeden? Soms zijn de vogels het beu en knikkeren ze elkaar zonder pardon de kast uit. Saai is het dus sinds terugkeer zeker niet!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht