Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Toch weer erbij…. én… M ontmaskerd

Mark Hessels | dinsdag 27 februari 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 190x

Het lijkt misschien zo vanzelfsprekend dat de kerkuilen er ook dit jaar weer bij zijn, maar daar komt natuurlijk best wel wat bij kijken. En ondertussen hebben we ook een onderzoekje gedaan naar wie M nu eigenlijk is. Over beide onderwerpen ga ik jullie even bijpraten in mijn eerste blog van 2024.

Kwalificatieronde gehaald

Ja, daar sta je misschien niet eens bij stil, maar zo vanzelfsprekend is dat niet dat al die soorten er elke keer maar weer bij zijn. De kast en de camera’s moeten nog steeds beschikbaar zijn en de bewoners moeten de winter overleefd hebben en de plek nog steeds goed genoeg vinden, maar de soort moet ook de kwalificatierace doorstaan hebben en daar kan het er soms best ruig aan toe gaan. Maar als je dat allemaal doorstaat, tja dan sta je wel weer een seizoen in de ‘champions league’ van camerabroedvogels. Of in ieder geval in de Keuken Kampioen Divisie, maar nu begeef ik me op een gevaarlijk gebied waar ik weinig kaas van gegeten heb.

 

Regen, regen en nog eens regen….

En wat hebben M en V zoal gedaan sinds na de zomer de camera’s hier uit gingen? Nou, vooral veel en lang geschuild voor de regen, die voor mijn gevoel al 6 maanden zonder oponthoud naar beneden komt hier. ’s Avonds zag ik ze vaak lang onder de hooiberg schuilen totdat ik naar bed ging en het zal me niet verbazen als ze af en toe gewoon maar eens een nachtje niet zijn gaan jagen. De velden hier zijn dan ook helemaal verzopen en ook in de bossen staat het water erg hoog. Afgelopen najaar hebben we ook weer nauwelijks eikels en beukennootjes gehad, waardoor er voor de muizen niet veel te eten was. Het zal daarom best spannend worden of de muizenstand een beetje op gang komt dit jaar. Ik verwacht dat het nest relatief klein zal blijven en ook pas vrij laat komt.

Maar aan de andere kant lijken M en V prima doorvoed en liggen er ook volop braakballen in de kast en hooiberg. Dus op een of andere manier weten ze in ieder geval zichzelf prima te voeden.

 

M ontmaskerd

Na een kort verblijf in de bosuilenkast gingen M en V half augustus al weer regelmatig samen in de camerakast zitten. We dachten zelfs nog even aan een 2e legsel, maar zover is het niet gekomen.

Op een gegeven moment hebben we besloten om de gelegenheid te gebruiken om eindelijk V eens te gaan ringen en tegelijkertijd ook de ring van M af te lezen. Goed voorbereid en met maar liefst 3 man en 1 vrouw sterk sloten we op 2 september de kast af om het sloom duttende stel er uit te kunnen halen. Nou, daar had V hele andere ideeën over. Toen door een onhandigheidje van ondergetekende een kiertje van een paar cm ontstond in de afdichtklep wurmde V meteen haar hoofd er doorheen en ik kon eigenlijk niets anders doen dan haar maar laten ontsnappen. Helaas 1-0 voor V, gelukkig zat M nog steeds in een hoekje in de kast.

Zijn ring gaf ons interessante informatie. M is een heer op respectabele leeftijd. Hij is op 10 juni 2016 als nestjong geringd en dus al ruim 7 ½ jaar oud. Er zijn heel veel kerkuilen die die leeftijd niet bereiken, maar met al zijn ervaring kan hij ook nog zo een paar jaar ouder worden.

M is niet zo reislustig als sommige van zijn familieleden, maar is wel een echte fijnproever. Hij is geboren op slecht 3 km hiervandaan op een erf dat in kwaliteit best veel op het onze lijkt. Ook mooi kleinschalig met veel ruimte voor de natuur. Dus toen hij van huis vertrok moet hij gedacht hebben: ‘zo wil ik later zelf ook wonen’.

We weten natuurlijk niet of hij rechtstreeks hierheen gevlogen is of eerst nog een tijdje als ‘floater’ ergens rondgehangen heeft, maar in die periode hadden we hier al een broedpaar kerkuilen, dus het zou zomaar kunnen dat hij er toen al bij was.

De foto bovenaan dit blog toont trouwens M in volle glorie.

 

V gerustgesteld

V heeft de kast daarna een paar weken gemeden en waarschijnlijk weer even in de bosuilenkast geschuild, maar gelukkig vertrouwt ze de kast en de hooiberg nu weer helemaal. Het geknuffel en gekir is al weer een paar weken aan de gang en we hebben ook al een stuk of 5 paringen gezien (en waarschijnlijk minstens zoveel gemist), dus ze lijken klaar voor het komend seizoen. Ik ben heel benieuwd hoe hun planning er uitziet….

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs