Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Tips om af te vallen

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 28 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 424x

Nu de jongen het nest verlaten hebben, gloort de komkommertijd. Het meeste dat de moeite waard is om te vertellen, is wel verteld. Voor ons als bloggers is het zoeken naar een geschikt onderwerp. Diëten en afvallen zijn dan typisch onderwerpen die in de leemte kunnen voorzien. Altijd interessant!

Schaf een vrouw aan

De les die steenuilenmannen ons kunnen leren als het gaat om afvallen is zo klaar als een klontje: schaf een vrouw aan. Bij ons kosten die je een rib uit het lijf, steenuilenmannen verliezen er bij wijze van spreken kilo's aan gewicht door. Weegt een gemiddelde man in ons onderzoeksgebied eind februari nog bijna tweehonderd gram, half mei is daar nog zo'n 170 gram van over. Over de periode daarna hebben we helaas te weinig metingen om iets te kunnen zeggen, maar de meeste zullen nog wel een grammetje of tien extra verliezen. Naar de reden is het niet lang zoeken. Gedurende de tijd dat vrouwlief op de eieren zit, wordt hij immers geacht prooi aan te slepen. Dat is hard werken en dan vliegen de kilo's (lees grammen) eraf. Bijna 13% in een maand tijd, mag je gerust een crashdieet noemen.

Schop je man de deur uit

De vrouwen leren ons overigens een vergelijkbare les: schop je man de deur uit en zorg zelf voor de kinderen. Wegen de dames half mei gemiddeld nog bijna net zoveel als eind februari (206 en 208 gram), veertien dagen voor de kinderen zorgen en ze zijn 20 gram kwijt. Weer twee weken later komt de gemiddelde dame uit op 182 gram. Een gewichtsafname van 12,5% vergelijkbaar met de mannen. Van 80 kilo naar 70, in vier weken, om even de vergelijking te maken. Gemiddeld per week 2,5 kilo eraf. Wie zou dat niet willen? Overigens heb ik het hier over gemiddeldes, individuele vrouwen doen er met gemak een schepje bovenop. De Weight Watchers Trofee is gewonnen door vrouw 212. Zij ging van 241 gram op 27 april naar 188 op 30 mei, een verschil van 53 gram oftewel 22% minder overtollig vet. Van volslank naar slank in een maand. Schrijf er een boek over en je loopt binnen.

Jojoën

Helaas hebben ook steenuilendames (-en heren) met hetzelfde fenomeen te maken als wij mensen. Gewicht verliezen is niet zo moeilijk, op gewicht blijven, dat is pas een uitdaging. Tegen de tijd dat de jongen de deur uit zijn, nemen zowel de heren als de dames langzaam weer in gewicht toe en op het moment dat wij eind februari voor de gewichtscontrole komen, zitten ze weer op hun oude gewicht. Het welbekende jojo-effect. Maar ook nu kunnen individuele dames ons laten zien hoe het anders kan. Dame 212 woog in het voorjaar van 1998 de bovengenoemde 241 gram, een jaar later zat ze op 225 en in het voorjaar 2000 woog ze een heel nette 199 gram. Het kan dus wel! Haar geheim? Af en toe een muisje minder en geen vette wormen tussendoor.

Tik een tikkie

Het geld dat u bespaart door af te vallen? Is er een beter idee dan het te besteden aan een Tikkie voor de goede zaak? Nee toch!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs