Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Timing

Leo Daanen, STORK | dinsdag 10 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 328x

Helaas hebben de twee kleinste kuikens het niet overleefd en als het voedselaanbod goed blijft, zouden de twee overgebleven kuikens het moeten kunnen redden.
Foto Leo: Ooievaar met vier eieren die nu tijdens dit schrijven zeker 3 jongen heeft, hopelijk hebben zij wel genoeg voedsel voor alle drie/of vier.

De een zijn dood is de ander zijn ….wormen

Heel erg jammer dus dat de twee kleinste kuikens in Gennep zoveel werk hebben moeten verzetten, zoals ik in mijn laatste blog heb uitgelegd, om uit het ei te komen en dan een paar dagen later het alsnog niet redden. Wim heeft in zijn laatste blog al duidelijk omschreven hoe het met het eten zit en wat ze werkelijk nodig hebben in hun prille leventje. Een muis, mol of rat krijgen die kleintjes nog niet weg natuurlijk, maar ook dat zijn in het begin niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben, lees vorige blog van Wim. En hoe cru het ook klinkt je kan beter twee gezonde kuikens grootbrengen dan vier die het allemaal net niet redden.  En het gezegde de een zijn dood is de ander zijn brood, klinkt dus erg wreed, maar in dit geval is het de een zijn dood is de andere zijn wormen, dus overleven. Want met twee heb je natuurlijk minder voedsel nodig dan met z’n vieren. Ik schrijf dit nu wel allemaal makkelijk op, maar ook ik vind net als vele onder ons het altijd weer lastig om te zien, maar zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Het gebeurt ook bij uilen en roofvogels wel eens, die een dood jong zonder pardoes in stukjes aan de andere jongen voeren, eten is eten zeg maar !

Zonder geluk

Iedereen heeft in zijn leven geluk nodig, want zonder geluk kom je echt niet ver hoor. Je leest het en ziet het op het nieuws, een omgewaaide boom viel net langs mijn huis, als ik 5 seconden eerder had overgestoken was ik overreden enz. Zo ook is dat bij ooievaars, want krijg je jongen en het blijft erg lang kurkdroog, of het regent dagen aan een stuk erg hard (zie vorig jaar) dan hebben de ooievaars kuikens dus niet dat beetje geluk en gaan ze of dood van de honger of andersom, dood aan onderkoeling. Maar een ooievaar die in hetzelfde jaar zijn eieren een paar weken eerder of later legt, kan dus misschien wel in de juiste periode jongen krijgen en brengt deze wel allemaal groot (wel met wat geluk natuurlijk haha) Dus ook hier weer een gezegde, zonder geluk vaart niemand wel, toch!

De weide wereld in

Deze ooievaars, foto beneden hebben 4 eieren die rond 23 mei uit moeten komen, deze zijn dus bijna 4 weken later dan de ooievaars in Gennep. Zouden zij nu wel geluk hebben en in de juiste periode grootgebracht worden? Ja ik heb de titel van dit blog Timing genoemd, maar ook dat klopt eigenlijk niet, want je kan dit niet plannen/timen. Je moet gewoonweg geluk hebben in je leven en zonder geluk redden we het allemaal niet. Het leven van een ooievaar, maar ook dat van ons gaat niet altijd over rozen. Tjeetje ik lijk wel of ik alle gezegdes er in één blog uit ga gooien haha, maar het komt er zo maar uit rollen. Dus beste mensen laten we hopen dat ze geluk hebben en in alle gezondheid groot worden en straks de wijde wereld in kunnen vliegen.

Groetjes Leo.

 

Foto Leo: Bij deze ooievaars komen er als het allemaal goed gaat rond 23 mei kuikens uit het ei, hopelijk een juiste timing of beter gezegd meer geluk haha

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs