Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tijdens het vliegen

Jochem Kühnen | maandag 8 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 150x

Altijd spannend, een blog schrijven terwijl er ieder moment een eerste eitje gelegd kan worden. Maar ook al gebeurt dat tijdens het schrijven of plaatsen, er is zeker het één en ander te vertellen. Bijvoorbeeld over de paring en het bijzondere nest!

Paren tijdens het vliegen

Veel lezers hebben het met eigen ogen gezien en kunnen het er wel mee eens zijn, dat de Gierzwaluw een spectaculaire vlieger is. Het aantal mensen dat wel eens parende gierzwaluwen heeft gezien zal waarschijnlijk een stuk lager zijn. Juist in deze periode van de maand kan het met veel geluk wel eens te zien zijn. Ikzelf word er wel eens op geattendeerd door het geluid. Als ik korte roepjes snel achter elkaar van hoog boven me hoor, zie ik soms nog net hoe één Gierzwaluw er toch twee blijken te zijn!

Niet alleen vliegend

Aan eigen huis heb ik al jaren een aardige kolonie gierzwaluwen in nestkasten. De meeste daarvan zijn voorzien van een cameraatje waardoor ik veel gedrag heb kunnen observeren. Ook daarbij is wat geluk nodig, want ik kan niet uren aan ’s nachts opgenomen beelden van meerdere paartjes door gaan spitten om te zien of er misschien gepaard is. Toch heb ik het in de loop der jaren meerdere keren gezien, paringen op het nest. Wie weet krijgen we het hier bij Beleef de Lente ook te zien! Oh, en tussendoor zie ik ‘het’ net gebeuren op camerabeelden uit een nestkast hier thuis op zolder! 😊

Bijzondere beelden

Gierzwaluwen zijn geweldige luchtacrobaten. Het is helaas niet eenvoudig de vliegkunsten goed vast te leggen. En zelfs als dat lukt zijn sommige gebeurtenissen zelden te zien. Zo verzamelen gierzwaluwen hun nestmateriaal al vliegend. Soms is een Gierzwaluw vliegend met een bek vol strootjes te zien, maar het daadwerkelijk vangen van die strootjes zie je eigenlijk nooit. In de film Devil Birds uit 1980, gemaakt door Derek Bromhall, zijn gierzwaluwen te zien die veertjes uit de lucht vangen die het team van de film door het beeld van de camera lieten zweven. Tijdens een Gierzwaluw-congres in Cambridge, Engeland in 2014 heb ik de filmmaker nog ontmoet. Derek Bromhall overleed mei 2021.

Over het nestje

Het nestje dat van uit de lucht gevangen materiaal wordt gemaakt is bijzonder. Wat door onze gierzwaluwen wordt meegenomen naar nestkast 100 wordt aan elkaar geplakt met speeksel. In de broedtijd hebben gierzwaluwen vergrote speekselklieren en het plakkerige speeksel droogt op tot een soort opgedroogde lijm. Alle veertjes en strootjes worden stevig aan elkaar geplakt. En elk jaar wordt er verder gebouwd waardoor er een mooi komvormig nestje ontstaat!

En hier gebeurd het allemaal. Afbeelding uit een verslag van Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk, Natuurgidsen IVN West-Betuwe en Zwaluwen adviesbureau.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs