Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tien kleine eieren

Mars Gremmen | donderdag 28 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1056x

Donderdag 28 maart, iets voor achten 's avonds, werd het tiende ei voor de lepelaarcams gelegd. Een mooi rond getal. Het wachten is nu op het eerste kuiken.
Deze foto en header-foto: berkcam, voorste nest, 29-03-19.

We hebben nu drie eieren van het paartje op de nestcam. En op de andere cam nogmaals drie van het achterste paartje op de berkstam. Het laatste ei werd gelegd in het voorste nest op diezelfde stam. En daar liggen er nu dus maar liefst vier in. Mijn onwetenschappelijke privé-theorie, dat in bomen broedende lepelaars het bij drie eieren zouden houden, om het risico dat er een ei of jong uit het nest kukelt te verminderen, viel daarmee keihard in het water. Toch hoop ik dat er met name aan het voorste nest op de berkcam nog flink gebouwd gaat worden de komende tijd. Ik vind het maar eng krap voor vier kuikens.

Eerste kuiken

Wanneer kunnen we het eerste lepelaarjong verwachten? Dat zal in ieder geval — als er geen rare dingen gebeuren — op de nestcam zijn. Daar werd het eerste ei op 11 maart gelegd. Na ongeveer 24 dagen broeden zou het eerste kuiken zijn koppie moeten laten zien. En komen we er achter of hij gelijk al een welgevormd theelepeltje heeft. Of dat er eerst nog een verfomfaaid, vormloos snaveltje tevoorschijn komt. Dat heb ik natuurlijk allang gegoogeld maar ik wil het hier een beetje spannend houden. Als ik goed uittel dan zou dat rond 4 april moeten zijn.

Slow tv

In de tussentijd wordt het naar ik vrees een beetje sloom kijken naar broedende pa's en ma's Lepel. Die elkaar om de paar uur afwisselen. Goedkoper dan een cursus Mediteren voor beginners. Of een dvd-set Bob Ross - The Joy of Painting. Maar wie weet vergis ik me en staat ons nog onverwacht, spectaculair ‘vuurwerk’ te wachten!

 

 

Het allereerste ei, nestcam, 12-03-19.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs