Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Thuiszitters

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 29 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 819x

Man en vrouw kerkuil verblijven gedurende de dag samen in de nestkast. In de avond verlaten zij de nestkast om te gaan jagen en om hun vleugels te strekken. En in de loop van de nacht komen man en vrouw kerkuil weer samen in de kerkuilenkast. Kunnen we nu snel het eerste ei verwachten?
Foto Hans Menop

HELE JAAR DOOR BROEDEN

Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. Hun voedselsituatie moet dan optimaal zijn. De meeste broedparen leggen in april en mei eieren. Maar na een zachte winter en bij een groot aanbod van (veld)muizen broeden ze ook eerder.

Veel kerkuilen blijven gedurende het winterhalfjaar in hun voortplantingsgebied. De paarband is sterk en de paren zijn meestal trouw aan een eenmaal gekozen nestplaats.

EERSTE EI

Wanneer kunnen we het eerste ei verwachten? In theorie duurt dat gemiddeld minstens zes weken. Maar we waren niet bij de huwelijksnacht, dus wanneer het eerste ei gelegd gaat worden, staat nog in de sterren geschreven.

EENMAAL PER UUR....

Wat we de komende tijd gaan zien, als alles doorgaat zoals het nu gaat, is dat de kerkuilen geleidelijk vaker gaan paren. Dat is nodig voor de bevruchting van de eieren en het versterkt de (paar)band tussen man en vrouw.

Ongeveer tien dagen voor het eerste ei wordt gelegd, paren de uilen 's nachts gemiddeld eenmaal per uur. Meestal nadat mevrouw een lekker hapje, lees: een muis, van haar man heeft ontvangen. Hij moet moeite doen om zijn vrouw te behagen met voldoende muizen anders legt ze geen eieren.

ACTIEVE KIJKERS CLUBHUIS KERKUIL

Een aantal actieve kijkers uit het Beleef de Lente clubhuis noteren de gedragingen en de bijzonderheden die ze waarnemen in een google spreadsheet. Hier worden ook de paringen bijgehouden. Ik ben benieuwd of het aantal paringen toe gaat nemen de komende weken en we dus uit kunnen kijken naar de komst van het eerste kerkuilen ei! 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs