Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Het kuiken werd even alleen gelaten op 13-3.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

The Muppet Show

Bart Franken | dinsdag 14 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 232x

Piep zei ons kuiken en zie daar. Het was geboren. Hoewel ik al jaren zulke prachtige uilskuikens mag bekijken, blijft het elke keer weer bijzonder. Maar heb je wel eens goed naar zo'n pasgeboren uilskuiken gekeken?

Bekijk het kuiken maar eens goed. Als moeders op staat om eens anders te gaan zitten, tijdens een voedering, of als onze bosuil vrouw het kuiken even alleen laat in de kast om de vleugels te strekken. Als je het kuiken goed bekijkt, heeft het nog lang niet het uiterlijk van een schattige killer die de bosuil in werkelijkheid is.

De muppet

Die witte donsveertjes, die snavel met direct na de geboorte nog een kleine eitand. De oogjes nog helemaal dicht. En dan beweegt het ook nog zo ongecoördineerd. Als ik het kuiken zo onder zijn moeder uit zie piepen, krijg ik het gevoel alsof ik naar een figuur uit The Muppetshow zit te kijken... Ook als het kuiken straks wat ouder is, blijft het toch echt nog een bijzonder figuur. Heerlijk om naar te kijken.

Veel verandering

Hoewel het verenkleed blijft veranderen de komende tijd, blijven de donsveertjes nog wel even. Zelfs bij het uitvliegen uit de kast hebben de bosuilskuikens nog deels de dons in de veren. Maar die oogjes, die gaan al snel open. Na een dag of 10 gaan vaak de ogen open en kan ons kuiken zijn omgeving eens echt goed bekijken. En dan gaat het snel. Het kuiken kan zich oriënteren op z'n omgeving, en leert daardoor ook steeds beter zich te bewegen. Dan is op een gegeven moment het "Muppet-gehalte" toch wat lager.

Kijk dus elke dag maar even goed naar het kuiken, want morgen ziet ie er weer anders uit. En geniet er van.

~ Bart

Het kuiken piept onder moeders veren vandaan.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs