Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

The great reset

Roos Tol | zondag 17 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 122x

Beleef de Lente werd hier wel heel plotseling “Beleef de Kikker”. En dat na een gevleugelde startperiode met prachtige vogels als het vuurgoudhaantje, zanglijster, koperwiek en alle andere bezoekers waaronder zelfs al een reiger (die overigens graag eens een kikkertje eet). En toen...

… kwamen de bruine kikkers. En nog meer bruine kikkers. En met de kikkers … het kikkerdril. Véél kikkerdril, zoals iedereen direct kan zien.
Aan de lentekriebels bij de kikkers valt niet te twijfelen: deze gewoonlijk nachtactieve beestjes gaan nu dag en nacht door met brullen, paren en eitjes leggen.

Een vrouwtje legt 700 tot 4500 eieren per klomp. Ze legt één, soms 2 eierklompen. Er liggen hier dus eitjes van meerdere vrouwtjes.
Het zal nog wel even rumoerig blijven.
Maar van een Grote Herstart – een blijvende kikkerpoel in plaats van vogelvijver – is gelukkig geen sprake. Binnenkort zal de kikkerpopulatie afnemen; pa en ma gaan weer aan land en de eitjes mogen het zelf verder uitzoeken.

In bad met kikkerdril

Hopelijk zullen we de transformatie van dril tot larve en dan dikkopje goed kunnen volgen. Het is een fascinerend proces!
Tot de dag , of waarschijnlijker nacht, waarop de volwassen kikkertjes het water verlaten, wat twee, drie maanden kan duren, is hun leven vol gevaren. Een groot deel van de huidige drilletjes zal het niet overleven. Opgegeten door watersalamanders, watertorren, libellelarven… later vast nog eens de reiger en misschien het vosje… om over de “liefhebbers” van kikkers op het land nog maar te zwijgen…

O ja. Het kikkerdril wordt niet bewaakt door pa of ma. Daar zit gewoon een kwakende kikker te hopen dat er nog eens te paren valt.

Dus onze vogels zullen het even kalm aan blijven doen aan de rand van de vijver. Niemand wil in bad met kikkerdril, toch?

Om bij de vogels terug te komen; er bestaan ook vliegende kikkers!
Maar dat is meer zweven dankzij enorme vliezen tussen de tenen ;o).

Dan is nu het woord aan kijkster Martine. Vanochtend schonk zij ons de

Kikkerdrilrap

Wil jij lokken
Laat je beat horen
Doe niet bokken
Maar ga scoren
Dril in de vijver
Tantoe** vol
Geen beef*** met de reiger
Maar chicks, bulls en lol

Rap lekker mee en blijf kijken!

 ______________________________________________________

* cyclus boven nachtfoto van vijver: Door Mattias Starkenberg - http://blog.illustraciencia.cat/2015/04/ranitomeya-imitator-varadero-mattias.html, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53068201

**Tantoe, straattaal voor “heel, zeer, in hoge mate”.

*** Beef, idem, “ruzie, probleem met…”


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs