naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Te veel

Wim van Nee, STORK | vrijdag 20 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 420x

Toen ik in 1989 betrokken raakte bij het ooievaarsproject waren er ongeveer 100 broedparen in ons land, die bijna allemaal te vinden waren in of vlakbij de ooievaarsstations. Nu zijn er meer dan 1000 broedparen en het lijkt er weer sterk op dat dit aantal dit seizoen zal stijgen.

Dit lijkt misschien veel, maar de ooievaar is nog steeds een schaarse broedvogel. Er zijn meer paren purperreiger dan ooievaar in Nederland en voor de lepelaar geldt hetzelfde. Toch hoor je nooit iemand zeggen dat er veel te veel purperreigers zijn, terwijl ooievaars deze boodschap wel aldoor krijgen. Waar komt dat idee van 'te veel' dan vandaan?

Het is maar net hoe je het beleeft. Ooievaars laten zich, in tegenstelling tot purperreigers, altijd zien. Ze doen geen enkele poging om uit zicht te blijven, ze bouwen nesten op zichtlocaties en doen dat gerust letterlijk op je dak. Ze hebben geen schutkleur en die hebben ze ook helemaal niet nodig. Ze zijn veilig door groot te zijn. Veilig tegen natuurlijke vijanden, de mens buiten beschouwing gelaten ... Het lijken er veel, want de altijd zichtbare ooievaars begeven zich in de menselijke omgeving. En dat wordt kennelijk niet door iedereen gewaardeerd.  

Ondertussen voltrekt zich onder vaders en moeders veren een wonder. Ieder ei bevat precies voldoende voeding om de kiem te laten uitgroeien tot een volwaardig kuiken. Als de voeding op is, dan is het kuiken klaar en komt het uit het ei. Na 32 à 33 dagen, rond 2 mei.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht