Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Terug van weggeweest

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 30 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 503x

Met de komst van vis- en, zeearend, scholekster en oehoe hadden ze begrijpelijk het nakijken. Er is nu eenmaal beperkt ruimte en dan moeten er keuzes gemaakt worden. Nu het erop lijkt dat de roodstaarten elders onderdak hebben gevonden, krijgen de kauwen een tweede kans. Kauwenliefhebbers opgelet!

Is drie keer scheepsrecht?

Na twee toch wel enigszins mislukte jaren - meer tak dan kauw in 2019 en steenmarter-at-tak in 2020 - ziet het er dit jaar vooralsnog goed uit. Het tussenschot is verwijderd waardoor er meer ruimte is ontstaan. Aanvankelijk was er flinke strijd om de kast, meerdere paartjes gaven blijk van hun interesse. Het ging er af en toe heet en heftig aan toe. Toen uiteindelijk de veren neergedwarreld waren, bleek dit paartje de strijd gewonnen te hebben. De andere laten zich maar zelden meer zien.

Bouwstop

Het gelukkige stel heeft - vanaf half maart - vervolgens weken werk gehad om de kast vanaf de bodem op te vullen met takken. Er ligt nu een laag van wel dertig centimeter, tot net onder de rand van de invliegopeningen. Als ze staan kun je ze zowel van binnen als van buiten zien. Gelukkig onttrekken de takken het zicht op de nestkom niet. Als ze even van het nest zijn, kijken we recht op de blauwe, gespikkelde eieren. Waarschijnlijk hebben ze niet verder gebouwd omdat ze dachten dat ze privé zaten, dit jaar. Dus vooral niet verder vertellen, voor je het weet beginnen ze een verbouwing.

Vier eieren

Ze zijn direct voortvarend van start gegaan. Op 21 april het eerste ei en vervolgens elke dag eentje erbij. Vier stuks in totaal. Inmiddels zitten we ergens tussen broeddag zes en negen in. Bij een gemiddelde broedduur van achttien tot negentien dagen duurt het dus nog rond de anderhalve week voor ze uitkomen. Het vrouwtje broedt stevig en het mannetje komt regelmatig hapjes voer brengen. Tot zover dus alles rozengeur en maneschijn. Hopelijk blijft dat zo en zien we over een week of zes tot zeven vier gitzwarte belhamels de nestkast verlaten.

Namens het ex-roodstaartenteam - nu kauwenteam - tot dat moment heel veel kijkplezier gewenst!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs