Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Terug van weggeweest

Arda van der Lee, STORK | woensdag 22 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1073x

Een ooievaar op hoge poten door het gras zien stappen of rustig voorbij zien zweven lijkt heel gewoon. Dat we daar weer van kunnen genieten, is niet zo gewoon. Op het nippertje is deze prachtige vogel voor Nederland gered.

In de jaren zestig van de vorige eeuw leefden er nog maar een tiental ooievaars in Nederland. Net op tijd heeft Vogelbescherming de ooievaar als broedvogel voor ons land gered. 

Fokken

Ooievaarsdorp 'Het Liesveld' wordt als eerste geopend, met als doel het fokken van ooievaars. Er volgen meer ooievaarsbuitenstations, om te beginnen in Herwijnen en Eernewoude. 
Er komen er nog 10, allemaal in gebieden die geschikt zijn voor ooievaars. De beheerders proberen zoveel mogelijk jongen groot te brengen. Die jongen vertrekken in het najaar gewoon richting Afrika naar hun overwinteringsgebieden. Langzaam beginnen de paren zich verder van de ooievaarsbuitenstations te vestigen en de populatie begint te groeien.

Veel ooievaars bij Vroege Vogels

Hoe het nu met de ooievaar en de buitenstations gaat, kunt u zien in de aflevering van Vroege Vogels van gisteravond. Kees Vos, beheerder van het eerste uur van buitenstation Herwijnen en ondergetekende namens STORK leggen daarin uit hoe het nu gaat met de ooievaar in Nederland.

En natuurlijk veel beelden van ooievaars, op de schoorsteen, in de boom en in de lucht. Gewoon genieten.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs