Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Territoriumstrijd om de Morteltoren

Margot de Kam | zaterdag 11 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 251x

De vreemde bezoeker die we gisteren in Aaltjes filmpje zagen hangt er nu nog steeds rond. Is M van de Mortel verslagen?
slechtvalk BUS in de kast

In Aaltjes filmpje Een vreemde bezoeker zagen we gisteravond een man geringd BUS in de kast. Hij is geboren in 2018 in Erp.

Dat een vreemde in de kast komt is niet de normale gang van zaken. We zagen wel een andere valk naar de kast komen, zich stotend aan het rooster en meteen weer weggaan, maar we konden niet zien wie dat was. De ongeringde man M, die hier sinds 2015 de scepter zwaait is al 4 dagen niet zodanig in beeld geweest dat wij hem konden herkennen.

 

Territoriumstrijd is voor de soort wel gezond

In Amsterdam zien we ook al een ander koppel dan vorig jaar. Zij hebben de strijd vóór februari beslecht. En V van de Mortel heeft vorig jaar haar territorium moeten afstaan aan de huidige vrouw 4NL.

Het slechtvalkenbestand is gezond. Dat wil zeggen: er zijn zoveel slechtvalken aanwezig, dat ze hun eigen soort in toom houden. Zo komen er nooit téveel, en worden ook weer verse genen doorgegeven.

 

Maar we zagen of hoorden geen gevechten

Het zicht van een slechtvalk is 3 kilometer in de omtrek, aan de horizon en in de lucht. Zo groot is het territorium. Gevechten kunnen zich hoog in de lucht en/of verder van de broedplaats afspelen.

Slechtvalken bevechten elkaar op dezelfde manier als waarop ze jagen: ze vliegen met heel hoge snelheden op hun tegenstander af, en stoten dan met hun klauwen. Ze kunnen hierbij heel hoog boven de ander in de lucht gaan vliegen en dan een stootduik doen. Bij een stootduik kan een slechtvalk snelheden van meer dan 380 km per uur behalen.

Ze kunnen daarbij de ander verwonden, zoals de vaste kijkers vorig jaar bij V van de Mortel zagen, maar ook doden. Dan kan de verliezer ver van de toren of bijvoorbeeld in een boomtop terecht raken, waardoor wij niets meer over diens lot kunnen weten. Maar de verliezer kan zich ook gewond terugtrekken en later, opgeknapt, terugkeren om door te vechten. Ook zien we regelmatig dat er meerdere slechtvalken bij aanvallen op een territorium aanwezig zijn.

Een gevecht op de grond, op een ring van de toren of zelfs in de nestkast kan ook voorkomen, daarbij grijpen ze zich met de klauwen aan elkaar vast en proberen elkaar met de snavel in de nek te raken.

Uiteindelijk zal de sterkste winnen.

 

De rol van de partner

Een slechtvalk hecht zich aan de broedplaats. Veel meer dan aan de partner. Degene die na een overname door een andere slechtvalk overblijft, zal met die slechtvalk doorgaan. Het recht van de sterkste telt.

Vrouwen zijn 1/3 groter dan de mannen. Als het om serieuze gevechten gaat, vechten vrouwen tegen vrouwen en mannen tegen mannen.

Ze waarschuwen elkaar als broedpaar voor indringers door te roepen. Soms, als een andere slechtvalk een passant is, gaan ze er wel samen op af om een tikje uit te delen. Maar echt serieus, echt verwonden doen mannen en vrouwen niet onderling.

 

Komen er nu nog eieren in de Mortel ?

Nou, dat is nog steeds heel goed mogelijk. Vanmorgen was chatter Falco ter plekke. Hij zag 2 slechtvalken aanwezig, man en vrouw, aan de grootte te zien, en hij zag een paring in een antenne op het dak. Via de cams was ook het geluid van een paring hoorbaar.

Aangezien slechtvalk BUS voor de camera verscheen in de ochtend en heel demonstratief op het hek bij de kast ging zitten lijkt het erop dat hij nu de heerser is…We wachten af of de rust nu weerkeert en BUS de blijver is.

Vrouw 4NL kan nog makkelijk eieren gaan maken. Er wordt immers gepaard. Er is nog ruim voldoende tijd, minstens een maand dat dat mogelijk is.

 

M van de Mortel

Het zou voor ons kijkers heel jammer zijn als M verslagen blijkt. We hebben al sinds 2015 erg genoten van hem. We zullen zien wat er de komende dagen gebeurt…

 

 

slechtvalk BUS duikt van het rooster

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs