naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Ter leering ende vermaeck

Wim van Nee, STORK | maandag 16 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

Vijf maanden lang hebben we als webloggers samen met jullie het ooievaarspaar gevolgd. Er komt nog een maandje bij voordat het definitieve vertrek van de jongen een feit is. Ongekend, maar zo lang duurt een ooievaarsbroedseizoen. Zoals bij zoveel dingen, zit er ook een eind aan wat ooit begon.

De laatste

Ik geef jullie mijn laatste weblog van dit broedseizoen. Met gemengde gevoelens, want dit seizoen lijkt nog een staartje te krijgen. Het is de droogte die zijn tol gaat eisen.  
Bij de verschillende opvangplekken voor ooievaars worden sterk vermagerde jongen binnengebracht door nesteigenaren, bezorgde vogelvrienden en dierenambulances. Voedsel is bijna onbereikbaar geworden.  Ooievaars zoeken elkaar op en ze lijken al te groeperen voor de trek. Toch is dat nog niet zover. Ze zoeken eerder steun bij elkaar, want waar andere ooievaars lopen, is wellicht nog iets eetbaars te vinden.  
Wat snakt de natuur naar regen.

De titel lijkt nu wat raar. Vermaeck is in dit verband niet van toepassing op al die dieren die het nu moeilijk hebben. Maar terugkijkend op het hele seizoen kunnen we zeker zeggen dat we ons vermaakt hebben met onze hoofdrolspelers. Ze hebben ons weer mee laten kijken met hun gezinsleven. We hebben weer gezien dat  er altijd veel overeenkomsten zijn met eerdere broedseizoenen, maar ook  dat geen broedseizoen hetzelfde is. En vanuit het landelijke oogpunt, dat geen broedgeval hetzelfde is. Voor mij na bijna 30 ooievaarsjaren nog steeds ter leering...

... ende vermaeck, want het blijft boeien.


Allemaal bedankt voor jullie meeleven met het inmiddels een klein beetje beroemde ooievaarspaar in Gennep.
Ik wens jullie een heel goede zomer toe en we horen vast weer van elkaar in broedseizoen 2019.


Hartelijke groet en tot ziens!

Wim van Nee
STORK
www.ooievaars.eu

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht