Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ten minste houdbaar tot

Bernice Goffin | woensdag 8 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 285x

Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat we afgelopen week een flinke piek in de muizenaanvoer hadden, met een vloerkleedje van muizen tot gevolg. Hoewel kerkuilen niet erg kieskeurig zijn als het aankomt op de versheid van prooien, werd het zelfs hen nu toch te bont.
Een muis met krioelende maden is niet zo smakelijk meer...

Overvloed

Met verbazing keken de nachtelijke kijkers toe toen de ene na de andere muis binnen werd gebracht. Vrouw kerkuil vol, kuikens vol, maar ze bleven maar komen. Vrouw drapeerde het overschot aan muizen om zich heen in de kraamkamer, met een vloer bezaaid met muizen tot gevolg. Altijd handig, zo een voorraadje, zeker als je kuikens hebt die regelmatig midden op de dag honger krijgen. Er werd gulzig gebruik gemaakt van de voorraad.

 

Houdbaar tot?

We krijgen wel eens de vraag hoe lang deze voorraadmuizen eetbaar zijn voor de kerkuil. In principe hebben deze muizen niet echt een houdbaarheidsdatum. Ook een wat ouder en taaier muisje is prima, zo lang er maar stukjes vlees vanaf te halen zijn. Als een muis niet wordt opgegeten droogt deze meestal in en verdwijnt in de vloerbedekking. Of, in het minder frisse geval, wordt de muis door vliegen gevonden met als gevolg een muis die uitpuilt met maden. Dat konden we zien toen zowel man als vrouw kerkuil enkele met maden bezaaide muizen naar buiten brachten. In de clip van Ed is dit terug te zien, maar ik geef er wel de waarschuwing bij dat het clipje het beste ervaren wordt als je niet aan een maaltijd zit.

 

Geen madenliefhebbers

Dit gedrag van het naar buiten brengen van met maden geïnfesteerde muizen kende we eigenlijk nog niet. Meestal worden muizen op tijd opgegeten, of drogen ze in de kast in. Steenuilen smullen nog wel eens van de maden die in muizen tevoorschijn komen; het zijn immers goede eiwitten. Maar de kerkuil heeft daar kennelijk geen boodschap aan en is de krioelende berg kruipers liever kwijt dan rijk. Vrouw kerkuil houdt het nest goed schoon.

 

Hoe zou het eigenlijk kunnen komen dat we ineens zo een piek in de muizenaanvoer meemaakte? Daarover in mijn volgende blog meer.

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs